Mats Melin, Lena Hallengren och Irene Svenonius i SVT:s Agenda. Foto: SVT

Så valde Agenda gäster om testmisslyckandet 

Uppdaterad
Publicerad

Coronakommissionen, som granskar Sveriges pandemihantering, menar i en kritisk rapport att beredskapen var undermålig och att de inledande skyddsåtgärderna var otillräckliga för att stoppa eller ens kraftigt begränsa smittspridningen. Speciellt kritisk är kommissionen mot att den svenska masstestningen av misstänkt sjuka i Covid-19 inte kom igång förrän den första vågen var över.

Kommissionen menar att det var ett haveri att regeringen och regionerna tog nästan två månader på sig för att komma överens om finansieringen för att testa alla med symtom.

Enligt rapporten ”Health at a Glance: 2020” från EU och OECD tillhör Sverige de länder i Europa som i början av pandemin genomförde minst antal tester i relation till befolkningens storlek. Detta trots att världshälsoorganisationen WHO tidigt underströk att testning och smittspårning var ett av de viktigaste verktygen för att få kontroll på smittspridningen.

I Agenda söndag 31 oktober intervjuar vi Coronakommissionens ordförande Mats Melin om de orsaker de funnit till dröjsmålet med att få igång testandet. Kommissionen kommer inte att peka ut någon ansvarig för eventuella misstag under pandemin förrän i sin slutrapport i februari, men påpekar att regionerna enligt smittskyddslagen är ansvariga för att testa personer med symtom på allmänfarliga sjukdomar.

Vi intervjuar därför Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) hur hon ser på regionens ansvar för att masstestningen inte tog fart förrän till sommaren. Region Stockholm hade de största dödstalen i Covid-19 i Sverige under våren 2020.

Efter det intervjuar vi också socialminister Lena Hallengren (S) om regeringens ansvar för att förhandlingen om finansiering tog så lång tid, och om regeringens expertmyndighet Folkhälsomyndigheten under våren 2020 var tydlig med att regionerna måste bygga upp en testkapacitet t för alla med coronasymtom.

David Oscarsson, redaktör Agenda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet