En hudläkare undersöker en patients födelsemärken. Foto: SVT

Så vet du om fläcken är farlig

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, fortsätter att öka i Sverige. Eftersom en tidig upptäckt ökar chansen för överlevnad är det viktigt att veta vilka varningstecken man ska titta efter på sin hud.

Det är ovanligt att unga människor drabbas av malignt melanom, men det är viktigt med sunda solvanor redan som barn för att minska risken att utveckla sjukdomen senare i livet.

Malignt melanom är vanligast på bröst, rygg och ben, men kan uppstå var som helst på huden.

LÄS MER: Fortsatt ökning av malignt melanom – här drabbas flest

Vanliga symptom är att ett födelsemärke börjar växa, klia eller ändra färg och form. Att det dyker upp nya hudförändringar kan också vara ett varningstecken.

Här är ett exempel på en cancerfläck. Foto: TT

Fler exempel på farliga fläckar på 1177.se

Har du en hudförändring som blöder, som växer snabbt eller växer på höjden bör du kontakta en vårdcentral eller en hudmottagning.

Värt att tänka på är att prognosen för malignt melanom har förbättrats den senaste tiden. Mycket tack vare att melanomet upptäcks i ett tidigt skede, eftersom människor söker läkare för sina hudförändringar.

LÄS MER: Sola säkert i vårvärmen

Mellan 80 och 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas i dag.

Källor: 1177, Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.