Foto: TT

Så vill Centern spräcka budgeten – ska fälla enskilda delar

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra skattehöjningar och stoppa rödgröna reformer har Centerpartiet beslutat om en ny strategi för att fälla regeringens budget.

– Ett effektivt sätt att plocka bort skadliga skatter, säger Per Åsling (C) till tidningen Dagens Industri.

Centerledningens nya strategi går ut på att försöka fälla enskilda delar av regeringens höstbudget i riksdagen.

– Det här är ett snabbt och effektivt sätt att plocka bort skadliga skatter, säger Per Åsling (C), ordförande i riksdagens skatteutskott, till Di.

Vill stoppa skattehöjningar

Viktigast för partiet är att stoppa planerade skattehöjningar, i första hand förslaget om nya 3:12-regler som ska göra det mindre lönsamt för småföretagare att ge sig själva aktieutdelning i stället för lön. Enligt Centern innebär denna ”entreprenörsskatt” kraftigt höjda kostnader för landets småföretagare och hotar därmed jobben.

Men partiet är redo att gå ännu längre och stoppa fler regeringsförslag. Målet är att tillsammans med övriga allianspartierna upprätta en en lista över skattehöjningar som de tillsammans ska fälla i riksdagen.

Nej till rödgröna reformer

– Vi vill samla Alliansen och göra listan tillsammans, säger Per Åsling och nämner kilometerskatten och den utökade statliga inkomstskatten.

Steg två i den nya strategin är att stoppa vissa av de satsningar som regeringen drivit igenom tillsammans med Vänsterpartiet och som allianspartierna är starkt kritiska till. Ett exempel är bostadssubventionerna som anses dyra och ineffektiva.

– Vi tror och vi hoppas att allianspartierna ska vara med och hantera det här på det sätt som vi nu vill göra, säger Per Åsling.

Per Åsling (C) Foto: TT arkiv

Metod i repris?

Men metoden att spräcka delar av en budget har fått kritik tidigare – då från Alliansen.

När de rödgröna under förra mandatperioden gick ihop med Sverigedemokraterna och stoppade Reinfeldtregeringens sänkning av den statliga inkomstskatten blev Allianspartierna rasande. Man ansåg att det stred mot regeln att budgeten ska ses som en helhet och att den riskerar att inte gå ihop.

Nu planerar Centern att göra något liknande för att stoppa Löfvens budget, men enligt Åsling är strategin denna gång förenlig med ramverket. Detta eftersom det handlar om att lägga en gemensam reservation innan de ekonomiska ramarna fastslagits av riksdagen.

Splittrad allians

Liberalerna är uttrycker förvåning över Centerns nya linje, men säger sig vara beredda att studera det närmare.  Tillsammans har de två partierna hittills sagt nej till gemensam alliansbudge, eftersom de befarar att det skulle kunna ställa till med kaos om regeringen fälls så nära inpå ett val.

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson säger till SVT Nyheter att det är ett steg i rätt rikning att Centerpartiet nu insett att regeringens skattehöjningar måste stoppas.

– Men det blir bara små förändringar, det bästa vore om allianspartierna lade fram ett gemensamt budgetförslag för då blir det allianspolitik både på inkomst- och utgiftssidan, säger Ulf Kristersson (M).

Moderaternas Anna Kinberg Batra har fått mycket kritik för att hon öppnat för samverkan med Sverigedemokraterna som ett medel för att fälla den rödgröna regeringen. Inte minst från centerns Annie Lööf.  Också Kristdemokraterna vill lägga fram en alliansbudget, men utan någon samverkan med SD annat än som stödröster i riksdagen.

Kräver SD-stöd

Men även Centerns strategi, att fälla vissa delar av den rödgröna budgeten, behöver stöd från SD.

Per Åsling säger till Di att ansvaret vilar på S-MP-regeringen, som måste förankra sin politik bättre. När det gäller Sverigedemokraterna är beskedet att C varken tänker samarbeta eller förhandla med partiet, eller göra sig beroende av SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.