• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Foto: TT

Så vill M få fler flyktingar i arbete

Moderaterna föreslår att Migrationsverket ska kartlägga de asylsökandes kompetens. Målet är att fler ska arbeta under asyltiden.

Asylsökande får sedan 2010 jobba redan första dagen i Sverige. Men bara knappt 600 av drygt 80.000 asylsökande i arbetsför ålder gör det.

– Jag tycker att Sverige från dag ett  ska fråga vad människor kan. Vi är ju ett  land där vi lovar varandra att göra rätt för oss och bidra. Det är väldigt många som vill och kan det, men som inte får möjligheter i dag, säger partiledare Anna Kinberg Batra (M).

Alliansregeringen införde möjligheten att jobba från första dagen i Sverige i augusti 2010. Då var handläggningstiderna i snitt fyra månader och syftet var att snabbare få asylsökande att försörja sig själva. Men reformen tog aldrig riktigt fart.

Bara 577 av de drygt 81.000 personer i arbetsför ålder som idag väntar på ett uppehållstillstånd jobbar i dagsläget och nu är handläggningstiderna ett år och tre månader.

”Går till spillo”

– Det är ett problem att inte fler jobbar särskilt nu när så många väntar så länge på uppehållstillstånd. Det kan vara för krångligt och i dag kan det ju ta flera år innan man börjar prata om etablering på arbetsmarknaden och det är år som går till spillo, säger Anna Kinberg Batra.

Nu vill Moderaterna att regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att kartlägga de asylsökandes kompetens redan vid det första mötet när asylansökan registreras.

– Syftet är att ta reda på vad alla kan så att de ska kunna komma till sin rätt så snabbt som möjligt.

Minister: ”Lite frågetecken”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill också ha tidigare insatser för nyanlända och regeringen har gett Arbetsförmedlingen runt 50 miljoner kronor till ett pilotprojekt kring kompetenskartläggning redan på asylboendet. Johansson tror inte att Migrationsverket är rätt myndighet att sköta detta.

– Jag ställer lite frågetecken om de har kompetens för kompetenskartläggning. Det är också en myndighet som är väldigt hårt pressad just nu för att få ner handläggningstiderna, säger hon.

Anna Kinberg Batra tror inte att det skulle kräva så stora insatser från Migrationsverket.

– Att fråga en människa vad han eller hon kan, kan inte vara vare sig dyrt eller svårt. Det som är dyrt och svårt för samhället är om människor fastnar i utanförskap, säger hon.

Fakta: Moderaternas förslag

Visa

* Sedan 1 augusti 2010 får asylsökande jobba från första dagen i Sverige. Undantagna är de som inte medverkar till att klarlägga sin identitet.

* Av de 81.545 i åldern 18-24 år som i dag väntar på ett beslut från Migrationsverket är det 577 som arbetar.

* Moderaterna vill att Migrationsverket redan då asylansökan registreras gör en kompetenskartläggning. Man ska också hjälpa de som har utbildning eller erfarenheter som kan leda till jobb att söka om undantag från kravet på arbetstillstånd och hänvisa dem till Arbetsförmedlingen.

* Moderaterna vill också att satsa 50 miljoner till kommuner, landsting och civilsamhälle för att de ska hjälpa de som redan finns här och väntar på besked om uppehållstillstånd kommer i jobb.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer