En tonårsflicka redigerar ett kränkande inlägg på Instagram. Arrangerad bild. Foto: TT

Så vill Sida minska hatet mot kvinnor på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som tar plats i offentliga diskussioner om jämställdhet på internet utsätts för hot och kränkningar oavsett var i världen de bor. Det menar flera jämställdhetsorganisationer som i dag samlades på Sida för att diskutera kvinnors utsatthet på nätet.

Medan utvecklingen går åt rätt håll när det gäller fattigdomsbekämpning och andra av de så kallade milleniemålen som FN satt upp för att förbättra livet för världens fattiga, ser det annorlunda ut för kvinnors möjligheter till delaktighet och organisering.

– Kvinnoorganisationer drabbas mer och mer av svårigheter som hot och dödligt våld, sa Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Sida som i dag bjöd in organisationer som jobbar för jämställdhet för att diskutera hur kvinnors frihet begränsas på nätet.

”Lågnivåterror i form av förtal”

Organisationerna lyfte fram en mängd olika sätt som kvinnor i Sverige och runt om i världen kan bli utsatta för trakasserier och hot när de tar plats i diskussioner.

På mötet berättade Christina Hagner, kommunikationschef på Kvinna till kvinna att av de 66 aktivister som de tillfrågat runt om i världen så har mer än hälften drabbats av hot och trakasserier.

– Det är en lågnivåterror i form av förtal. Det är ett effektivt sätt att tysta kvinnor.

Attacker online leder till fysiskt våld

På mötet lyftes frågan om att flera områden i världen rör sig mer mot konservatism, nationalism och extremism. Marcin de Kaminski, Sidas specialist på yttrandefrihet och nätfrågor, pekade också på att kvinnor även i yttrandefrihetsfrågor är mer utsatta än män.

– Oavsett vilket fält i rättighetsfrågor vi talar om är kvinnor särskilt utsatta. De som är marginaliserade offline utsätts för attacker online och hot mot kvinnor på nätet leder till våld mot kvinnor i köttet.

Charlotte Petri Gornitzka menade också att i frågan om kvinnors utsatthet på nätet så ligger Sverige på samma nivå som i övriga världen till skillnad från till exempel fattigdomsbekämpning. 

– Här har vi lika mycket att lära av omvärlden som vi kan lära andra.

Likheter mellan Sverige och andra länder

En tydlig likhet mellan Sverige och övriga världen som flera deltagare talade om var hur kvinnors utsatthet inte tas på allvar av samhället i stort. Kvinnor som gör sin röst hörd och hotas kan få råd från polis och myndigheter att helt enkelt hålla tyst för att slippa kränkningar och hot.

Marie Månsson på Civil Rights Defenders menade att hoten som kvinnor kan möta spiller in på privatlivet och tog på mötet upp fallet med Khadija Ismayilova som efter att ha granskat korruptionen i Azerbajdzjan utpressades med smygtagna sexbilder.

– Hon köpte till och med ett tält som hon hade i sitt hem för att kunna ha ett skyddat rum i sitt hem.

Sida satsar 180 miljoner kr

Sida har sedan 2008 tredubblat stödet till kvinnoorganisationer, och många av dessa arbetar aktivt med yttrandefrihetsfrågor. År 2008 gick 47 miljoner kronor av biståndet Sida delar ut till sådana organisationer, 2013 var siffran 180 miljoner kronor.

– Den absolut viktigaste framgångsfaktorn för att jämställdhet ska nås är att det finns en aktiv kvinnorörelse och en aktiv kvinnorörelse kräver en plats att tala på. Det krävs ett offentligt och medialt samtal där kvinnor är aktiva och delaktiga, säger Åsa Eldén, jämställdhetsspecialist på Sida.

Fakta: Det här stödjer Sida

Sida har just förnyat sitt stöd till organisationen World Association of Newspapers and News Publishers, WAN-IFRA, som i åtta länder i Mellanöstern och Nordafrika samt i södra Afrika ska arbeta för att öka kvinnors deltagande i medier.

Pakistanska Hamara Internet finansieras via en Sida-stödd challenge fund, Making All Voices Count, och arbetar med säkerhetsutbildning av kvinnor på landsbygden i norra Pakistan. I en miljö präglad av extremism och konflikt tränar de kvinnor i att undvika risker och social kontroll vid användning av digitala verktyg och medier.

Serbiska Autonomous Women’s Center har utvecklat en mobilapp som en del av sitt arbete med att skydda kvinnor från våld. I appen, som utvecklats med stöd av Sida-partnern Kvinna till Kvinna, finns möjlighet att snabbt slå larm, söka stöd från myndigheter och sjukvård samt hitta kvinnojourer. Liknande lösningar är egyptiska ”Harassmap” och indiska ”Safecity”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.