Foto: TT

Saab-middag kan vara muta

Publicerad

Försvarskoncernen Saab bjöd statliga Luftfartsverket och tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen på middag i Madrid i våras. Förutom att vara direkt olämpligt kan det även vara brottsligt enligt expert, rapporterar Sveriges Radio.

En vecka efter middagen påbörjades en stor upphandling där Saab med stor sannolikhet skulle lägga ett anbud. Luftfartsverkets personal får enligt verkets egna riktlinjer inte bjudas på middag i samband med upphandlingar eller där den som bjuder påverkas av verkets beslut.

Men med på middagen var trots det fyra personer från Luftfartsverket – både avgående och tillträdande generaldirektören och kommunikationsdirektören.

Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt och expert på offentlig upphandling, är mycket kritisk till både Luftfartsverkets och Transportstyrelsens medverkan på middagen.

– Det kan ju också vara olagligt i och med att det här kan sannolikt klassas som muta, både givande och tagande i den här situationen, säger hon till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.