Foto: SVT

Sabotage mot fiskodlingar allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Odlingskassar klipps sönder, fisk rymmer och odlarna drabbas av ekonomiska förluster. Ofta är det aktivister som ligger bakom aktionerna, men nu skärps bevakningen runt allt fler odlingar med kameror och larm.

En av de drabbade odlingarna är Fogdö Lax, utanför Grisslehamn i Roslagen.

– Det var fyra personer i dykardräkter som simmade ut och klippte hål i en odlingskasse. I kassen fanns 1.500 regnbågar. När vi sedan räknande fisken fanns bara 500 kvar. 1.000  hade alltså rymt, säger Susanne Kedvik vid Fogdö Lax och fortsätter:

Försäkringsskydd saknas

Bara värdet på fisken är 120.000 kronor, sedan tillkommer arbetskostnader. Inga försäkringsbolag täcker sådana här skador.

Det var aktionsgruppen ”Tomma Burar” som slog till mot odlingen. Men gruppen hävdar att man bara gjorde lite skadegörelse att man vid tillfället bara släppte ut en enda fisk.

– Vi tycker att inga levande varelser bör hållas inburade, och fisk i en fiskodling lever på ett minimalt utrymme, säger Martin Smedjeback i aktionsgruppen.

Enligt fiskokdlarnas branschorganisationen Vattenbrukarnas Riksförbund har det på senare år blivit allt vanligare att fiskodlingar utsätts för sabotage. Det har bland annat skett i Dalarna, Västerbotten och Uppland. Nu skärps bevakningen på flera håll.

Kameror och larm

– Många har redan bevakningssystem, och nu ska vi ha direktlarm och kameror, säger Susanne Kedvik.

En polisanmälan är gjord. Vad kan den innebära för er aktionsgrupp?

– Det kan bli rättegång, skadestånd och böter. Vår förhoppning vid ett sånt tillfälle är att kunna försvara våra handlingar, och diskutera hur vi behandlar medvaresler i vår värld, säger Martin Smedjeback.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.