Sabuni: Vi lämnar januariavtalet om inte Löfven backar

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kommer att lämna januariavtalet och regeringssamarbetet om regeringen lägger fram ett förslag till ny migrationspolitik som skiljer sig från det förslag som den parlamentariska migrationskommittén lade fram, säger partiledaren Nyamko Sabuni till SVT.

Sabuni uppger också att hon aldrig hotat med extraval, det är däremot något som Stefan Löfven och Annie Lööf gjort.

I december skickade regeringen förslag om en ny migrationspolitik på remiss. Förslagen är mer liberala än de som den parlamentariska migrationskommittén tagit fram och enligt Nyamko Sabuni bryter de därför mot Januariavtalet.

Hon upprepar därför sitt tidigare besked om att regeringen måste backa från förslagen, annars hedrar man inte avtalet och då lämnar Liberalerna samarbetet.

– Ja, finns inget avtal så finns inget samarbete heller, säger hon i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter”.

– Då lämnar vi förhandlingsbordet, tillägger hon.

Enligt Sabuni så väntar hon och Liberalerna med spänning på regeringens migrationsproposition som väntas läggas fram senare i vår. De andra samarbetspartierna, Miljöpartiet och Centern har uttryckt sig positivt till remissförslagen.  

Aldrig hotat med extraval

Både statsminister Stefan Löfven (S) och centerledaren Annie Lööf har sagt att om Liberalerna lämnade janauriavtalet så skulle det antagligen leda till en regeringskris och kanske till och med till ett extraval.

Men, Nyamko Sabuni säger att hon aldrig hotat med extraval utan det är statsministern och de andra januaripartierna som när det i själva verket är de som inte lever upp till januariavtalet.

– Det är så fräckt, det är respektlöst!, säger hon och tillägger:

– Det är de som ställer till med regeringskris när de bryter avtalet!

Ett splittrat parti

Liberalernas kräftgång i opinionen fortsätter och i den senaste Novusundersökningen fick partiet bara 2,7 procent. Nyamko Sabuni säger att partiets otydlighet i vilken typ av regering eller statsminister man kommer att stödja efter valet 2022 säkerligen har påverkat, men att hon inte tänker låta de dalande opinionsiffrorna påverka hennes agerande vad gäller januariavtalet. Det ska hedras.

– Det är inte opinionssiffror som gör att jag låter mitt parti behandlas som en dörrmatta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.