Saga Gardevärn bestämde sig att sluta dricka efter att en släkting med inte så goda alkoholvanor gick bort Foto: Privat/Martina Holmberg / TT

Saga Gardevärn, 22: ”Det var för mycket ångest”

Uppdaterad
Publicerad

För Saga Gardevärn blev alkoholen det livet kretsade kring i så stor utsträckning att hon till slut var tvungen att göra en förändring.

För några år sedan slutade hon i princip helt att dricka. Hon följer trenden av unga som väljer bort alkohol.

Saga Gardevärns familj har aldrig varit några storkonsumenter av alkohol. Trots det var det nära att det gick illa för några år sedan. Vid den tiden festade hon mycket. Och när en släkting, vars livsstil inte var så sund när det kom till alkohol, gick bort, fick hon sig en tankeställare.

– Det var inte jättedåligt, men inte hälsosamt heller. Jag festade massor och hade kul upplevelser, men det var också mycket ångest, säger hon.

Dödsfallet i familjen fick Saga att börja fundera över sitt eget drickande. Hon bestämde sig för att sluta.

Och trots att hon studerar på Lunds universitet och är omgärdad av studentkultur och allt som följer med det i form av festande, så umgås hon knappt med folk som dricker längre.

Tydlig trend

Saga följer en allt tydligare trend av unga personer som väljer bort alkoholen.

Anders Hammarberg är alkoholforskare vid Karolinska institutet i Stockholm.

– Det finns en trend att det är mer okej att avstå från att dricka alkohol, speciellt bland yngre personer, säger han.

Bland gymnasieelever minskar också intresset för alkohol, med en halverad konsumtion sedan 2004, enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

En alkoholfri jul

Snart är det jul, men Saga Gardevärn kommer inte att dricka något starkare än julmust.

– För mig är alkohol ett störningsmoment. Det är överflödigt. Det tar tid från familjen i mina ögon.

Hur känns ditt nya liv?

– Det känns bra. Det är inte huvudsysslan på helgerna längre, utan något symboliskt man delar med vänner när det verkligen är värt det.

Hon tillägger:

– Det är fräscht att vara utan alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.