Mats Knutson Foto: SVT

Reinfeldts kovändning om tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

Han avfärdade förre S-ledarens förslag för bara ett år sedan. Men nu vill Fredrik Reinfeldt bygga ut tunnelbanan.

Den planerade utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka utanför Stockholm blir en fråga för regeringen om statsminister Fredrik Reinfeldt får som han vill. Om de berörda kommunerna längs den blå tunnelbanelinjen bygger 40 000 nya bostäder kommer regeringen att skjuta till pengar till det dyra projektet. Samtidigt är statsministern beredd att höja trängselavgifterna i Stockholm för att finansiera den nya tunnelbanelinjen.

Fredrik Reinfeldts utspel om satsningen i Stockholm är intressant från flera utgångspunkter. En utbyggnad av tunnelbanan är i huvudsak en fråga för landstinget, inte för regeringen. När dåvarande S-ledaren Håkan Juholt förra året i sitt sommartal föreslog en utbyggd tunnelbana kritiserades han mot denna bakgrund hårt – inte minst av statsministern själv. Moderaterna var vid den tidpunkten inte särskilt intresserade av att bygga ut tunnelbanan.

Men Moderaterna har ändrat sig och under året har diskussionen gällt just en ny sträckning till Nacka. Vad Fredrik Reinfeldt nu säger är att detta bygge ska snabbas på genom att staten går in som delfinansiär – men bara om de berörda kommunerna ställer upp med nya bostäder.
 

Uteblivna applåder
En mer konkret finansiering av den nya T-banelinjen är Reinfeldts besked på lördagen att trängselavgiften i Stockholm ska höjas med några kronor. När den förra S-regeringen ihop med Miljöpartiet och Vänsterpartiet införde en trängselskatt inför valet 2006 tillhörde Moderaterna de hårdaste kritikerna. Efter valet tvingades man acceptera systemet med en del justeringar och nu är partiet alltså berett att höja trängselavgiften. Inte oväntat uteblev applåderna helt under sommartalet när Reinfeldt talade om just detta.
 

Stort fokus på Stockholm
Valsegrarna 2006 och 2010 för alliansen kan till stor del förklaras med Moderaternas framgångar i Stockholmsregionen. Uppenbart är strategin att stärka greppet ytterligare kring dessa väljargrupper. På annat sätt kan inte lördagens utspel om satsningar i Stockholmsområdet tolkas.

Stockholms betydelse för svenska val har ökat i takt med inflyttningen och den här utvecklingen fortsätter. De kommande tjugo åren väntas befolkningen växa med en halv miljon invånare, dvs så gott som ett helt nytt Göteborg.

Trots att den tydliga Stockholmsprofilen på Reinfeldts budskap på lördagen kommer det också att finnas utrymme för satsningar på infrastrukturen i andra delar av landet. Dessutom ska som tidigare aviserats en satsning på forskningen ske.
 

Större sänkning av bolagsskatten
En annan nyhet som presenterades av Fredrik Reinfeldt på lördagen är att han vill att den diskuterade sänkningen av bolagsskatten ska bli större än vad som tidigare skisserats. Då har det handlat om en sänkning på cirka en procentenhet, dvs motsvarande det staten kan få in genom att täppa till en del hål i nuvarande bolagsskatt, s k räntesnurror. Men beskedet på lördagen från statsministern var att bolagsskatten måste sänkas mer, vilket gör att den sannolikt kommer att hamna kring 23-24 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer