Mona Sahlin. Foto: TT

Sahlin gav livvaktens släkting praktikplats – trots myndighetens nej

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten hade redan avslagit kvinnans ansökan. Trots det gav Mona Sahlin livvaktens släkting en praktikplats under våren. ”Jag hjälper många av mina vänner”, säger hon till Expressen.

Turerna kring Mona Sahlin och hennes uppdrag som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism fortsätter.

Tidigare har det kommit fram att hon anställt sin förre livvakt hos myndigheten och skrivit ett falskt intyg om han tjänade 120.000 kronor i månaden för att han skulle kunna köpa en bostad för 10 miljoner kronor. Egentligen tjänade mannen bara 43.000 för sitt uppdrag hos myndigheten, men Sahlin hävdar att hon själv betalat mannen 60.000 kronor för att han skulle hjälpa henne med säkerhetsbedömningar.

Myndigheten sade nej

Och nu kommer uppgifter om att Mona Sahlin har låtit en släkting till livvakten praktisera hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, trots att myndigheten sade nej. Praktiken gjordes under våren, från januari fram till nu, enligt släktingens CV på Linkedin, skriver Aftonbladet.

Enligt Daniel Norlander, huvudsekreterare på myndigheten, sökte släktingen praktik inför 2016.

– Hon har sökt praktikplats hos oss och vi har sagt nej, säger han till Aftonbladet.

Myndigheten tog i stället in två andra personer som praktikanter.

Vill inte uttala sig

Trots det har släktingen upprepade gånger siktats vid Mona Sahlins sida under våren. Hon har följt med Sahlin på representationsuppdrag och konferenser.

Släktingen har även angett praktiken i sitt CV då hon sökt flera olika departementsjobb. Ett av jobben var som assistent åt barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Daniel Norlander säger att han vet att släktingen har varit med Sahlin, men kan inte svara på vilka arbetsuppgifter kvinnan har haft.

– Ingen aning. Det kan inte jag svara på, det får Mona svara på.

Mona Sahlin själv vill dock inte uttala sig om saken.

– Ha en trevlig lördag, säger hon när Aftonbladet ställer frågor om praktikanten.

Hjälper sina vänner

Till Expressen säger Daniel Norlander att myndigheten nekade kvinnan praktik på grund av hennes släktskap med livvakten.

– Jag konstaterade att hon söker praktikplats och vi nekade henne praktikplats med hänvisning till släktskapet med en annan medarbetare i kommittén.

I en tidigare intervju med Expressen har Mona Sahlin sagt så här om den aktuella praktiken:

– Vi hjälper många, eller jag hjälper många av mina vänner. Jag har tagit emot många praktikanter genom åren… Absolut… Det är ofta så som vägen på arbetsmarknaden är. Man använder sina vänner, eller hur?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet