Foto: TT

Sahlins förre medarbetare lämnar också sitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Mona Sahlin att hon avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, efter att det avslöjats att hon ska ha hjälpt en medarbetare med ett falskt intyg. Nu avgår även medarbetaren själv.

Mannen, som av Mona Sahlin ska ha handplockats till en tjänst på Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, har nu sagt upp sig, rapporterar Expressen. Han var tidigare anställd som hennes livvakt.

Han ska avsluta sin tjänst på måndag och har sagt upp sig på egen hand, enligt myndighetens huvudsekreterare Daniel Norlander.

Expressen har under torsdagen intervjuat chefen för särskilda åklagarkammaren, Mats Åhlund, som säger att det kan vara så att inte bara Mona Sahlin har gjort sig skyldig till osant intygande, utan att även medarbetaren kan ha gjort sig skyldig till brott när han använde det osanna intyget som hon skrivit om hans lön. Han skulle i så fall kunna misstänkas för brottet missbruk av osant intyg.

Lämnade med omedelbar verkan

Mona Sahlins uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism skulle avslutas den 15 juni i år, men på onsdagskvällen kom beskedet att Sahlin lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Avgången kom i kölvattnet av Expressens avslöjande om att Mona Sahlin ska ha skrivit under ett falskt intyg till en bostadsrättsförening om att en av hennes medarbetare tjänar 120.000 kronor i månaden, för att denne skulle kunna köpa en bostad för 10 miljoner kronor i Solsidan i Saltsjöbaden öster om Stockholm.

Enligt regeringskansliet tjänade dock mannen i själva verket 43.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet