Foto: TT

Checklista ska säkra skolan för allergiker

Uppdaterad
Publicerad

Elever som reagerar allergiskt mot skolans miljö presterar sämre än icke allergiska barn. Därför har Astma- och Allergiförbundet nu tagit fram Allergironden – en digital checklista för bättre skolmiljö.

Barnallergi är ett snabbt växande problem i Sverige. Astma- och Allergiförbundet uppskattar att vart tredje barn har allergiska besvär.

Därför vill förbundet nu hjälpa skolor att ta fram en handlingsplan för att minska allergierna.

Gynnar alla barn

Den digitala checklistan Allergironden som presenterades under torsdagen på en konferens i Stockholm är tänkt som hjälpmedel för skolorna.

Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet, betonar att de åtgärder som Allergironden rekommenderar skolorna att vidta gynnar också barn utan allergiska besvär.

– Om man till exempel förbättrar luftkvalitén så höjer man prestationen hos alla elever med så mycket som 30 procent, säger forskaren David Peter Wyon

Karolinska Institutet konstaterade i sin miljöhälsorapport 2013 att 22 procent, vart femte barn, har en diagnostiserad allergi. På nio år har andelen tolvåringar med astma ökat med cirka fyrtio procent. Nu har nästan vart tionde barn sjukdomen.

Alla ska må bra

Allergi bland elever är ett stort problem för skolorna. Elever som reagerar allergiskt mot skolans miljö presterar sämre än icke allergiska barn. På Grillska gymnasiet i Uppsala har man fokuserat på att förbättra skolmiljön.

– Det är otroligt viktigt för oss att skolan är inkluderande. Alla ska känna att de kan vistas i vår miljö och må bra utan att riskera ohälsa, säger rektorn Omar Hijazi.

Grillska gymnasiet har bytt ut sina textilsoffor mot läderklädda. Man har också gått över till textilier som är tvättbara i 60 grader, golven är lättstädade med oparfymerade rengöringsmedel. Nötter är bannlysta. Mycket har gjorts, men processen att göra skolan helt allergifri kommer att pågå länge.

Klassrumsmiljard

Astma- och Allergiförbundet har under valrörelsen argumenterat för en så kallad klassrumspeng, ett statligt bidrag som kommunerna kan söka för att förbättra skolmiljön.

I dag blev förbundet bönhört, regeringen tillkännagav att man under innevarande mandatperiod satsar en miljard på att rusta upp skolmiljön.

– Det är ett system som liknar ROT-systemet. Kommunerna kan få upp till 25 procent av kostnaderna för att bygga om sina skollokaler, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.