Foto: TT

Säkerhetsexpert om utvisning av diplomater i Stockholm och Moskva: ”Klimatet har hårdnat”

Publicerad

Klimatet mellan Sverige och Ryssland har hårdnat säger en säkerhetsexpert till SVT. Ett 30-tal ryska underrättelseofficerare finns i Sverige, enligt säkerhetsexperten Joakim von Braun. 

Utvisningen av två svenska diplomater vid Sveriges ambassad i Moskva är ett svar på en svensk åtgärd som skedde för en tid sedan, erfar SVT. Enligt SVT:s källor riktade sig den svenska åtgärden mot flera personer på Rysslands ambassad i Stockholm och resulterade i flera utvisningar.

Inga detaljer

Per Thunholm, som forskar i underrättelsefrågor vid Försvarshögskolan, säger att han inte känner till några detaljer om de senaste utvisningarna i Sverige och i Ryssland, men att de följer normalt mönster.

– Det är allmänt förekommande att om en nation utvisar så svarar den andra nationen med att utvisa. Det är vanligt att svara med samma mynt, säger Per Thunholm.

Hårdare

Den privata säkerhetskonsulten Joakim von Braun, som tidigare har arbetat både hos Säkerhetspolisen och militära underrättelsetjänsten, menar att klimatet mellan Sverige och Ryssland är hårdare sedan några år tillbaks.

– Det har blivit hårdare klimat. Förut så motutvisade man inte när Sverige utvisade någon rysk diplomat, säger han.

30-tal ryska underrättelseofficerare

Enligt Joakim von Braun finns ett 30-tal ryska underrättelseofficerare i Sverige. De arbetar åt de ryska underrättelse- och säkerhetstjänsterna GRU, SVR och FSB.  Det finns inget annat land som bedriver ett så omfattande personbaserad underrättelseverksamhet i Sverige som Ryssland, enligt Joakim von Braun.

– Ryssland försöker med sina motutvisningar försvåra för Sverige att utvisa ryssar för spionage, säger han.

Det finns ingen offentlig sammanställning av omfattningen av utvisningar av ryska diplomater i Sverige och svenska diplomater i Ryssland. Men det har skett fler utvisningar av ryska diplomater på senare år, enligt von Braun.

– Det är intensivare underrättelseverksamhet och Sverige  känner behov av att stoppa den här verksamheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer