David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Labs, ser allvarligt på att de inspelade samtalen legat helt oskyddade på internet. Foto: Björn Lindgren/TT

Säkerhetsexperten om inspelade vårdsamtalen: Det ska inte kunna hända

Uppdaterad
Publicerad

Computer Swedens granskning visar hur miljoner samtal med känslig information till Vårdguiden har legat helt öppet på internet. En som inte är förvånad är säkerhetsexperten David Jacoby.

– Har man den här typen av känslig information ska man inte lagra det på internet, den ska ligga internt, säger han.

170.000 timmar med samtal till 1177 har legat helt oskyddade på nätet. Enligt avslöjandet kunde vem som helst ladda hem och lyssna på samtalen, som sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 2013.

Enligt säkerhetsexperten David Jacoby krävdes det ”noll kompetens” för att komma åt filerna medan de fortfarande låg publikt på internet. Han hoppas nu att detta blir en wake up-call för branschen.

”Krävs ingen superattack”

– Det här är ett tecken på att it-säkerhet är svår och komplex. Det krävs inte en superattack från ett illasinnat land för att något ska gå snett, det räcker med den här typen av enkla missar, säger han till SVT Nyheter.

Han är inte förvånad över vad som nu drabbat Vårdguiden, men riktar samtidigt kritik mot hur det hela har hanterats:

– Det är så pass känsliga uppgifter. Det måste finnas system och rutiner för hur man ska hantera det här.

Om man är orolig över att ens samtal finns inspelat och nu ligger ut på nätet, vad kan man göra?

– Som konsument kan du inte göra någonting. Det borde inte ha hänt, men nu är det som det är.

Nackdelen: Man tappar kontrollen

Även om han menar att det för enskilda kan vara oerhört kränkande att inspelade samtal ligger på nätet vill han nyansera bilden av den här typen av läcka. Han beskriver en komplex situation med avvägningar i flera led.

– Det finns fördelar och nackdelar med att lägga ut den här typen av tjänster på entreprenad. Man får i bästa fall in kompetens på området till ett lägre pris. Samtidigt tappar man kontrollen, säger han.

Klart är, menar David Jacoby, att det inte är sista gången vi får läsa om den här typen av it-haveri.

– Jag lovar dig, det finns flera myndigheter som har liknande problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.