Ronnys flickvän Petra Kärnberg (t.v) var gravid i åttonde månaden när olyckan skedde. Foto: SVT/PRIVAT

Ronny dog på jobbet – förundersökningen lades ned

Uppdaterad
Publicerad

Han hade tio års erfarenhet av byggbranschen och var omvittnat noga med säkerheten. Ändå blev anläggningsarbetaren Ronny Rödengen en av alla de som förra året gick till jobbet för att aldrig komma hem igen.

– Det var fruktansvärt, säger hans flickvän Petra Kärnberg.

I nära femtio år minskade antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser, men för några år sedan vände kurvan plötsligt uppåt. Förra året ökade dödsolyckorna för tredje året i rad när 58 människor miste livet på jobbet. Det är mer än en i veckan och nu ser årets siffror ut att bli i stort sett desamma.  

En av pinnarna i statistiken är tvåbarnspappan Ronny Rödengen i Strömstad. På morgonen den 13 december förra året släppte Ronny av sin sjuåriga dotter i lucialinne vid skolan, innan han fortsatte till jobbet. Han var platschef hos en underentreprenör på bygget av kvarteret Stenhuggaren i Strömstad. Under arbetet med en kranplats blev Ronny påkörd av en dumper lastad med sprängsten.

Flickvännen gravid

Han var 29 år gammal och blev den femtiofjärde som dog på jobbet under förra året. Ronnys flickvän Petra Kärnberg var gravid i åttonde månaden när olyckan skedde. När lilla Ronya föddes i januari följde Ronnys begravning en vecka senare. 

– Det var fruktansvärt, säger Petra Kärnberg.

Hon fortsätter:

– Samtidigt som man var jättelycklig för den här lilla tjejen, så skulle man säga hejdå till hennes pappa.

”Det bara fortsätter”

Arbetsmiljöverket kom fram till att det brustit på flera sätt på Stenhuggaren och gjorde en åtalsanmälan. Åklagare inledde förundersökning, men den lades ner efter några månader, eftersom det enligt åklagaren inte gick att bevisa att arbetsgivaren åsidosatt sina skyldigheter enligt lagen. 

För Ronnys mamma är det svårt att läsa om nya dödsolyckor. 

– Jag hade önskat arbetsolyckorna hade gått ner. Att de här som omkommit hade betytt något. Det var ju så många som omkom förra året och det bara fortsätter, säger Anita Lundgren-Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.