De misstänkta brotten kan ha pågått i tio års tid, enligt handlingar från tingsrätten. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två gripna i misstänkt spionfall – brott kan ha pågått i tio år

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har klockan 06 på tisdagsmorgonen gripit två personer som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet respektive medhjälp till samma brott. Både polisen och försvarsmakten bistod vid insatsen. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått i tio års tid och ska bland annat ha bestått i ”möten med affärskontakter”.

Kristian Ljungberg, funktionsledare och polisens kommunikationsansvarige för insatsen, berättar för SVT hur polisen samverkade med Säpo och Försvarsmakten vid gripandet som skedde i ett villaområde söder om Stockholm.

– Vi har använt nationella insatsstyrkan i en gryningsräd, på uppdrag av Säkerhetspolisen. Vid insatsen användes också Försvarsmaktens transportresurser, bland annat helikoptrar.

Ska ha pågått i tio års tid

De misstänkta personerna är ett gift par i 60-årsåldern.

Mannen i paret är misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Kvinnan för medhjälp. Båda var anhållna i sin frånvaro.

Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått i tio års tid, enligt handlingar från tingsrätten. Den ska bland annat ha bestått i ”möten med affärskontakter/leverantörer”.

Utretts länge

Enligt Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säpo, har en förundersökning pågått under en tid som nu lett fram till insatsen.

– I samband med insatsen har det även genomförts husrannsakningar, gjorts beslag och genomförts förhör, säger han.

Säpo kan inte säga någonting närmare om de gripna personerna och vad de har för relation till varandra. Man vill heller inte säga någonting om vilka länder brottsmisstankarna om grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt gäller.

– Det inbegriper både att brottsligheten har riktats mot Sverige och mot tredje land, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Ingen koppling till pågående ärenden

På sin hemsida skriver Säpo att ärendet inte har någon koppling till något annat pågående ärende som Säkerhetspolisen har, något som Fredrik Hultgren-Friberg bekräftar.

– Inte annat än att vi kan konstatera att den insats vi nu har gjort inte har någon koppling till något annat ärende som Säkerhetspolisen bedriver just nu.

Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin, och inom ramen för det ska Sverige inte vara en plattform för olaglig underrättelseverksamhet vare sig mot Sverige eller mot annan främmande makt, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

– När vi får indikationer på att så sker så agerar vi så kraftfullt vi bara kan.

Båda de misstänkta nekar till brott.

Vet du mer? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De misstänkta brotten kan ha pågått i tio års tid, enligt handlingar från tingsrätten. Foto: TT
Försvarsmakten bistod med helikopter i Säpoinsatsen under tisdagsmorgonen där två personer greps. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT samt Lars Pehrson/SvD/TT