Stefan Löfven Foto: TT

Säkerhetspolitiska rådet extrainkallas

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens säkerhetspolitiska råd extrainkallas på grund av gängkriminaliteten.

Orsaken till torsdagens möte är den senaste tidens många skjutningar.

– Det är för mycket. Den organiserade brottsligheten måste knäckas, säger Löfven (S).

I det säkerhetspolitiska rådet ingår förutom statsministern, även inrikesminister Anders Ygeman (S), utrikesminister Margot Wallström (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP), samt deras statssekreterare.

LÄS MER: Avhoppare: De flesta vill leva ett Svenssonliv

Flera myndigheter ska kallas

Även cheferna från Polisen, Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten kommer att kallas. Löfven vill informera sig om deras strategier mot den organiserade brottsligheten ser ut och om hur de ser vägen framåt.

LÄS MER: De kastar sten på polisen

Han vill också få veta om samarbetet mellan myndigheterna kan förbättras ytterligare och vilka resurser som behövs.

Löfven säger sig inte vara oroad för att polisen håller på att tappa kontrollen, utan tycker att den gör att bra arbete. Men statsministern uppger att han vill ”vända på alla stenar” för att se om mer kan göras.

– Människor som bor i de här områdena och upplever detta, tycker att det är fasansfullt och jag tycker att det är fasanfullt, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.