Salihu: Maktskifte i kriminella världen triggar dödliga skjutvapenvåldet

Uppdaterad
Publicerad

18 personer har skjutits till döds i Sverige i år, vilket är den högsta siffran som någonsin rapporterats under årets tre första månader. Enligt SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu beror ökningen framför allt på att yngre nu slåss om de fängslade ledarnas platser.

– Det pågår ett maktskifte, säger han.

Vakuum har uppstått i den kriminella världen, efter att ledare efter ledare dömts till långa fängelsestraff när krypterade tjänster knäckts av polisen.

– Det gör att yngre personer nu vill ta över, när de vet att de äldre är borta under en lång tid framöver, säger Salihu.

Lag och ordning – Val 2022

Under den senaste tiden har det även skett en förskjutning av skjutvapenvåldet, från storstäder till mindre städer runt om i landet.

– Det beror dels på att det varit en maktförskjutning, men även en narkotikahandel som är väldigt utbredd i landet, säger kriminalreportern.

– Den skapar konflikter och gör att människor tar till det extrema våldet för att hellre skjuta någon än att själv bli skjuten.

Eftersom flera kriminella flyttat till mindre städer har skjutvapenvåldet även följt efter då rivaler sökt upp sina fiender.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet