Samarbete mellan otippade partier

Uppdaterad
Publicerad

Kommer Sverige att styras av någon form av blocksöverskridande samarbete efter valet nästa höst? Sverigedemokraternas framgångar och de övriga partiernas ovilja att samarbeta med dem har öppnat upp för den debatten.

I Liberalerna finns nu en diskussion om att på olika sätt hitta andra samarbetsformer än Alliansen. Till Liberalernas landsmöte i helgen finns förslag om att partiet ska gå till val som ett självständigt parti och inte som en del av Alliansen.

– Det handlar inte om att vi ska samarbeta med Socialdemokraterna i stället, utan hur vi ska få största möjliga inflytande för liberal politik. Då måste man vara öppen för olika lösningar, säger riksdagsledamoten Mathias Sundin som är en av de som står bakom förslaget.

I Uppsala ska partiet ha ett gemensamt seminarium med Socialdemokraterna i slutet av november. Ett seminarium som sker till 100-årsminnet av den allmänna rösträtten som drevs igenom av en socialdemokratisk och liberal koalitionsregering 1917.

”Sverige behöver fler arenor för samverkan mellan socialdemokrater och liberaler” skriver den socialdemokratiske ministern Ardalan Shekarabi och den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström i en gemensam debattartikel i Upsala nya tidning”.

Och Per Svensson, tillträdande chef för Dagens Nyheters ledarsida är inne på en liknande linje.

– I ett läge där nationalistiska partier som Sverigedemokraterna växer sig starka finns ett hot mot själva fundamentet i demokratin, ett hot mot möjligheten att ha en spelplan där man kan fortsätta att vara oenig i olika sakfrågor. Och då måste liberaler och socialdemokrater tillsammans stå upp mot det, säger han.

Den socialdemokratiska tidskriften Tiden och tidskriften Liberal debatt hade i våras ett gemensamt nummer som just diskuterade likheterna mellan liberalismen och socialdemokratin.

Från partiledningen är beskedet att det också i fortsättningen är Alliansen som gäller. Helst en valvinst och vid en eventuell förlust, ett samarbete där alla Allianspartier är med.

– Jag vill ha en Alliansregering, men om vi förlorar valet är det olyckligt om nuvarande regeringen fortsätter, då är det bättre om vi får någon form av samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna, säger partiledare Jan Björklund.

Att bryta upp Alliansen och som eget parti börja samarbeta med Socialdemokraterna är inget han förordar idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.