Oro för sämre skolkvalitet i var tionde kommun

Publicerad

Det blir mindre pengar för många skolor i år, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort. Och var tionde kommun i undersökningen befarar att kvalitén i skolan kommer försämras.

Många kommuner i landet brottas med en vikande ekonomi. SVT Nyheter har därför frågat kommunerna hur det påverkar välfärden. Var tredje kommun i undersökningen lägger mindre pengar inom något välfärdsområde i budgeten för 2020 jämfört med året innan.

I hög grad handlar det om skolan. Nästan var femte kommun anger att budgeten inom förskola och skolbarnomsorg blir lägre 2020. Nästan lika många svarar att budgeten dras ned inom grundskolan, gymnasiet och övrig utbildning.

SVT kartlägger kommunernas ekonomi

Varför just skolan?

– Skolorna är en väldigt stor del av kostnaderna i budgeten för kommunerna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner.

”Kanske måste lägga ner mindre skolor”

SVT Nyheter har också frågat kommunerna hur innehållet i välfärden påverkas. Nästan var femte kommun svarar att de ekonomiska ramarna leder till försämrad kvalitet inom välfärden. Ungefär var tionde kommun i undersökningen befarar att kvaliteten inom just skolan blir sämre på grund av neddragningar.

– Vad som kan hända i vissa mindre kommuner är att man kanske måste lägga ner mindre skolor på landsbygden, eller man kanske måste ställa om inom äldreomsorgen. Det är ju de stora områdena där det finns mycket pengar, säger Annika Wallenskog.

Men är meningen att det ska bli sämre och sämre med välfärden?

– Nej det är så klart inte meningen. Tanken är att man ska kunna göra en bra välfärd, men kanske på ett annat sätt än vad vi gör i dag, säger Annika Wallenskog.

Kompensation för skolor

Dessutom ger väl utbyggda byskolor inte nödvändigtvis kompensation i kostnadsutjämningen för kommunerna.

– Det finns en beräkning, hur många skolor borde man ha utifrån hur gles kommunen är och var eleverna bor. Har man då fler skolor än så, då får man inte kompensationen för dem, säger Annika Wallenskog.

– Man kan inte kompensera kommunerna utifrån hur de väljer att använda pengarna, utan bara att de ska ha samma förutsättningar som alla andra.

Så gjorde vi undersökningen

I januari skickade vi ut en enkät till landets samtliga kommuner angående ekonomin och eventuella besparingar. Det var en uppföljning av en enkät vi gjorde i höstas då kommunerna var inne i budgetprocessen inför 2020. Många kommuner vittnade då om en ansträngd ekonomisk situation och flaggade för besparingar.

I den uppföljande enkäten ville vi framförallt ta reda på hur välfärden i kommunerna skulle komma att beröras. Vi sökte svar på vilka verksamhetsområden som fått sänkt budget och om det leder till sämre kvalité. Kommunerna fick även möjlighet att utveckla sina tankar i fritextsvar.

204 av landets 290 kommuner svarade, vilket ger en bra svarsfrekvens på 70,3 procent. Spridningen på de svarande kommunerna är god – svarsfrekvensen är hög bland glesbygdskommuner, mindre och större städer. Dock har bara en av våra tre storstäder svarat på enkäten.

32,4 procent av de som svarade uppgav att budgeten inom något av välfärdsområdena blir lägre 2020 än året innan. Med välfärdsområden avses ”Förskola/barnomsorg”, ”Grund- och gymnasieskola”, ”Äldreomsorg”, ”Funktionshindrade” eller ”Individ- och familjeomsorg”.

När det gäller kvalitén svarade 18,6 procent av kommunerna att det kommer att leda till försämringar inom något av välfärdsområdena.

Frågor:

Inom vilka verksamhetsområden ligger budgeten för 2020 lägre än föregående års budget?

Välfärdsområden: 32,4 procent

Varav:

Äldreomsorg: 19,6 procent

Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg: 18,6 procent

Grundskola, gymnasieskola och övrig utbildning: 17,6 procent

Inom vilka verksamhetsområden leder de ekonomiska ramarna till försämrad kvalité 2020?

Välfärdsområden: 18,6 procent

Varav:

Äldreomsorg: 10,3 procent

Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg: 8,8 procent

Grundskola, gymnasieskola och övrig utbildning: 10,8 procent

Källa: SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger kommunernas ekonomi

Mer i ämnet