Foto: TT

Sämst betyg för Arbetsförmedlingen och Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket är den myndighet som svenska folket bedömer sköter sitt arbete bäst. Sämst betyg får Arbetsförmedlingen och Migrationsverket, enligt en ny rapport från SOM-institutet.

SOM-institutet undersöker årligen svenska folkets vanor och attityder inom en rad områden. I en ny undersökning har de tittat på hur svenska folket upplever hur myndigheter i Sverige sköter sitt jobb.

Skatteverket, tätt följt av SCB och Polismyndigheten, bedömer svenska folket är de myndigheter som sköter sig bäst.

Arbetsförmedlingen har tappat mest

Sämre ser det ut för Energimarknadsinspektionen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, som återfinns längst ner på listan. Arbetsförmedlingen är också den myndighet som har tappat mest i uppskattning sedan 2010.

– Långsiktigt är det givetvis viktigt att vi åtnjuter ett stort förtroende bland medborgarna, och det här visar att vi har en viktig utmaning framför oss, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Vad gör ni konkret för att öka förtroendet hos det svenska folket?

– En del tror jag handlar om att utveckla bättre och fler e-tjänster. Medborgare i dag, oavsett om den är arbetslös eller inte, är så vana att kommunicera och agera via e-tjänster. Vi skulle vilja ha en helt annan portfölj utav e-tjänster att erbjuda, och det arbetet är vi igång med.

SD:s och V:s väljare mest kritiska

I undersökningen SOM-institutet gjort har de också tittat på hur inställningen till myndigheter skiljer sig åt i olika väljargrupper. Sex av de åtta riksdagspartiernas väljare hade nästan identiska inställningar till myndigheter.

Men när det kommer till Sverigedemokraterna och Vänsterpartiets väljare ser det annorlunda ut. De väljarna är nämligen klart mer kritiska till myndigheter överlag än de andra partiernas väljare. 

Vänsterpartiets väljare är mer negativa till Polismyndigheten än genomsnittssvensken och Sverigedemokraternas väljare är avviker mest när det kommer till bedömningen av Migrationsverket, där de är mer negativa än svenska folket i allmänhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer