Finansminister Magdalena Andersson (S) och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fortsätter samtalen med oppositionen om bostadspolitiken under våren. Foto: TT

Samtal om bostadskris kan ta tid

Allt från ränteavdragens storlek till byggsubventioner, hyror och skatter är på bordet i regeringens samtal med oppositionen om att bygga om bostadspolitiken. Men konkreta resultat och förslag kan dröja.

Förändringar tar tid, säger finansminister Magdalena Andersson till TT efter samtalen med de fyra borgerliga partierna samt Vänsterpartiet men talar om bra samtal i konstruktiv anda.

– Vi är beredda att vidta åtgärder för att få upp bostadsbyggandet, men vi tror att det blir bättre och mer långsiktighet om vi kan komma fram med mer breda lösningar, säger hon.

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson säger att det inte var fråga om några förhandlingar, denna första gång.

– Vi diskuterade en tidsplan och alla lade fram kända ståndpunkter, säger Kristersson.

Inga abrupta förändringar

Samtalen, nästa gång om en månad, ska föras under våren. Finansministern säger att det inte kan få ta hur lång tid som helst, men det blir inga abrupta förändringar som ställer folks ekonomi på huvudet.

– Människor ska kunna känna sig trygga om de så äger en bostadsrätt, villa eller sitter på en hyresrätt, under den här processen, säger Andersson.

Moderaternas noterar att det är väldigt långt mellan de borgerliga partiernas och Vänsterpartiets ståndpunkter.

En fråga som kommer att diskuteras är minskningar av ränteavdragen.

– Vi tycker i grund och botten att det skulle få väldigt stora konsekvenser för hushållens ekonomi, så vi är väldigt skeptiska, men vi får väl se vad de har tänkt sig, säger Kristersson.

Vad vill regeringen?

Liberalernas talesperson Erik Ullenhag hoppas på förändringar men säger att han är osäker på vad regeringen vill med samtalen, mer konkret.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström säger att hans parti vill se en bred skatteöversyn, regelförenklingar och radikal förändring av systemet för hyressättning.

– Jag tror att vi kan nå en bit på vägen.

Caroline Szyber, som representerar Kristdemokraterna i samtalen, säger att hon vill se en ganska omfattande reform av bostadspolitiken.

Vänsterpartiets fokus är att få upp bostadsbyggandet, säger Nooshi Dadgostar.

– Framför allt för människor med normala inkomster. Det måste vara det totala fokuset för de här samtalen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer