Inrikesminister Mikael Damberg har tidigare presenterat regeringens 34 förslag mot gängkriminaliteten. Nu ställer sig samtliga partier bakom ett av förslagen. Foto: TT

Samtliga partier vill skärpa straffen för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Alla riksdagens partier ställer sig bakom regeringens förslag om att skärpa straffen för vapenbrott, rapporterar SR:s Ekot. Förslaget kan träda i kraft redan i december.

Tidigare i år presenterade regeringen ett 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten i landet. Ett av förslagen handlar om att fler vapenbrott ska betraktas som grova, samt att maxstraffet för synnerligen grova brott ska höjas från sex till sju års fängelse.

Rättsväsendet ska i sin bedömning av brottet som grovt eller inte även kunna göra en bedömning kring om vapnet hanterats i en kriminell miljö.

Nu står det klart att samtliga riksdagspartier ställer sig bakom förslaget. Det rapporterar SR:s Ekot som tagit del av ett betänkande från justitieutskottet. Redan på torsdag ska ett formellt beslut fattas av utskottet.

Samtidigt vill en majoritet av partierna i riksdagen, alla förutom Socialdemokraterna och Miljöpartiet, att regeringen ser över hela vapenlagstiftningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer