Sänkt Sovjet-ubåt funnen i Sverige

Publicerad

En sovjetisk ubåt har hittats på 136 meters djup på svenskt vatten. Ubåten sänktes under en spektakulär sjöstrid med en finsk ubåt den 5 november 1942.

Ett privat söklag gjorde fyndet, med hjälp av avancerade ekolod. Ubåten hittades utanför Grisslehamn, mellan Åland och Sverige.

Fartyget upptäcktes i höstas, men vintern omöjliggjorde då identifiering. Nu har ubåt SC 305 identifierats med hjälp av en fjärrstyrd undervattenskamera.

-Vi har hittat siffror och typbeteckning i mässing på tornet, så vi vet med 100 procents säkerhet att det är rätt båt, säger Björn Rosenlöf, en av de åtta i söklaget.

Uppgifter i arkiv
-Vi är åtta privatpersoner som helt ideellt har sökt efter den här ubåten och hittat den. Det hela började med att en i söklaget hittade uppgifter i det finska krigsarkivet om var den här ubåten skulle ha sänkts av en finsk ubåt, säger Rosenlöf till TT.

Det var den 5 november 1942 som ubåten sänktes sedan den beskjutit en konvoj mellan Åland och Sverige.

Ubåten sänktes av den finska kaptenen Anti Leino och hans mannar, genom att Leino med sin ubåt rammade den sovjetiska ubåten. Leino hade då avfyrat två torpeder som båda missade.

”Makalös bedrift”
-Det är en otrolig situation och en makalös bedrift av den finska kaptenen, när han under bråkdelen av en sekund fattar det här beslutet med risk för sitt och den egna besättningens liv, säger Björn Rosenlöf.

Den sovjetiska ubåten med 38 personer ombord sjönk. Vid kollissionen skadades den finska ubåten, men med hjälp av länspumpar lyckades kapten Leino föra den i hamn i Mariehamn.

Krigsgrav
Eftersom ubåt SC 305 är en krigsgrav har söklaget valt att inte avslöja den exakta positionen.

Försvarsmakten fick i morse all information och dokumentation och ska nu överväga vad som ska ske med fyndplatsen.

-Vi har inga ekonomiska intressen i detta. Det är ett fritidsintresse, helt enkelt, säger Rosenlöf.

Fler har hittat båten
Fler söklag har jagat efter samma ubåt.
Ett svenskt team som producerar tv-serien Vrakletarna för Sveriges Television hittade uppgifter om ubåt SC 305 i svenska arkiv och identifierade den med hjälp av en obemannad miniubåt för en månad sedan.
De hade dock för avsikt att hålla fyndet hemligt tills i höst, då tv-serien skall sändas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer