Foto: Scanpix

Sänkta betyg för svenska storbanker

Uppdaterad
Publicerad

De svenska storbankerna Nordea och Handelsbanken har fått sina betyg nedvärderade en grad av ratinginstitutet Moody's. Beskedet kom en halvtimme efter midnatt på fredagen.

Däremot klarade sig både SEB och Swedbank från att få sin värderingar sänkta. Båda fick i stället sina betyg bekräftade. Sämre gick det för Landshypotek, vars uppgift är att finansiera investeringar i jord- och skogsbruket, som fick sitt betyg sänkt två grader.

Enligt finansanalytikern Peter Malmqvist betyder en nedgradering av betyget hos Moody's i teorin att det blir dyrare för bankerna att låna. Det behöver dock inte innebära att det blir så i praktiken, säger han till TT.

Svenska banker nedgraderas

Svårtolkat

-Teorin bygger på att alla runt omkring bankerna tror på nedgraderingen. I normalfallet brukar Moody's och Standard & Poor's vara väldigt betydelsefulla inom bankvärlden eftersom deras ratings styr placeringen av pengar. Men ratinginstituten agerar inte särskilt förtroendeingivande just nu.

-Jag tror att fler än jag tycker att de är svåra att tolka.

Han påpekar att bankerna har en trygghet i att den största finansieringskällan är inlåningen från den svenska allmänheten som knappast styrs av ratinginstituten. Däremot kan de stora placerarna påverkas i sina beslut att köpa bankernas lån.

Malmqvist säger att han inte håller med om att bankerna ska nedgraderas.

Överraskar

På hemsidan skriver Moody's efter sin granskning av de fem svenska bankgrupperna, att samtligas värderingar nu har ”stabila utsikter”.

Svenska Dagbladet, som på torsdagskvällen skrev på nätet att en nedgradering var att vänta, kommenterade det omdömet med att det borde betyda att börsdramatiken på fredagen uteblir och att marknaden snarare borde överraskas över att det inte blev värre.

Även de norska bankerna DNB och Sparebanken Vest har fått sina kreditbetyg sänkta av Moody's.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska banker nedgraderas

Mer i ämnet