Foto: SVT

Sanna började sälja sex när hon var 14

Uppdaterad
Publicerad

Sanna var bara 14 år när hon tillsammans med en 15-årig kompis sålde sex till tre män efter att ha lagt ut en annons med rubriken ”14 och 15 år till salu” på en nätsajt.

Av sin första kund fick flickorna 500 kronor var – men egentligen ville de inte alls sälja sex.

– Vi kände att vi hade gått för långt. Men vi kunde inte sluta själva. Den enda utvägen var att gå till Socialtjänsten, säger Sanna till SVT.

Men först sedan de berusat sig på tabletter och alkohol och blivit omhändertagna polisanmäldes sexköpen.

Männen som köpt sex av Sanna ställdes inför rätta och åtalades för våldtäkt mot barn. Ingen av männen dömdes dock för det i tingsrätten, utan för de mildare brotten sexuellt utnyttjande av barn respektive köp av sexuell handling av barn.

Vuxna som köpt sex av barn döms ofta till mildare straff eftersom deras insikt om barnens ålder är svåra att bevisa, något som Sannas fall är ett exempel på. Detta har fått regeringen att vilja utreda om lagen mot barnprostitution ska skärpas.

Fokus på barnens utseende

I brist på teknisk bevisning läggs stor vikt vid barnens utseende och kroppsutveckling under rättegångarna om barnprostitution. Något som för många barn känns som ännu en kränkning. För Sannas del innebar det att hon inför rättegången blev uppmanad om hur hon skulle se ut under den.

– Jag blev tillsagd om vilka kläder jag skulle ha och inget smink, kanske flätor, för att se så ung ut som möjligt. Alla hade ju erkänt så det rättegången handlade om egentligen var om de visste att jag bara var 14 år.

”Känns konstigt”

Till skillnad från tingsrätten dömde hovrätten en av männen som köpt sex av Sanna för våldtäkt mot barn men fastställde tingsrättens dom, villkorlig dom och böter, för köp av sexuell handling av barn för de två som inte ansågs ha vetat eller förstått att Sanna var under 15 när de köpte sex av henne.

– Det känns konstigt att de fick ett så litet straff för ett sådant brott. Det kändes väldigt konstigt, säger Sanna.

Fotnot: Sanna heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer