Foto: SVT

Sannah blev kallad ful – nu hyllas hon

Uppdaterad
Publicerad

”Min pappa tycker du är jätteful”. Så sa en liten flicka till Bolibomas programledare Sannah Salameh. Hennes berättelse om varför en pappa lär sin dotter att värdera en kvinna efter hennes utseende har delats tusentals gånger på sociala medier och väckt igenkänning hos många.  

– Jag har absolut ingen ilska mot den här flickan, jag hoppas att hon inte ska behöva brottas med de här frågorna när hon blir äldre. Det handlar inte om den här flickan eller ens den här familjen. Det här är ett system, en norm som finns i samhället, den är den jag vill belysa, säger Sannah Salameh.

Det var på en tunnelbaneperrong som mötet med flickan och hennes familj ägde rum.   

– Barn brukar komma fram och hälsa. Det brukar vara jättemysigt, men nu kom hon fram, och så tittade hon på mig, tog sats och sa: ”Min pappa tycker att du är jätteful.”

Skrev om händelsen

Sannah Salameh säger att hon blev chockad. Flickans mamma ville inte möta hennes blick och efter en kort stund efter kom tåget och de skiljdes åt.

Sannah Salameh skrev om mötet med flickan på tågperrongen. Hennes berättelse har spridits tusentals gånger på sociala medier och gensvaret som hon har fått har varit ”enormt” säger hon.

– Jag har fått hundratals mejl, folk har kommit fram till mig på gatan och velat ge mig en kram. Det har varit många som känner igen sig i det här och även om de varken är kvinnor eller har en annan etniskt bakgrund än den svenska så har de känt igen sig i den här stigmatiseringen, att man inte ser ut som man ”ska”.

”Passar inte in i normer”

I Sverige finns det en snäv norm för hur man ska se ut tycker hon. Och det är en norm som hon aldrig riktigt har passat in i. Det har blivit extra tydligt sen hon började jobba som programledare på Bolibompa.

– Bara efter några veckor dök det upp trådar på forum som bara handlade om min etniska härkomst och mitt utseende.

Sannah Salameh vill med sin berättelse fokusera på hur flickor från tidig ålder bedöms för sitt utseende. Därför vill hon att vi ska bli mer medvetna om vad vi uppmuntrar hos tjejer.

– Man kanske inte alltid ska säga till en liten tjej att ” du är söt och gullig”, det kommer finnas där ändå. Då kanske man kan jobba med att förstärka allt det andra, ge hela personen kredd istället för bara deras utseende.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.