Terrorhotnivån i Sverige är oförändrad efter terrorattentatet i Oslo och dödsskjutningen i Köpenhamn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Säpo: Terrorhotnivån i Sverige är oförändrad

Publicerad

Efter dödsdåden i Oslo och Köpenhamn ökar oron för liknande händelser i Sverige. Terrorhotnivån är förhöjd, men oförändrad sedan 2010.

– Inom ramen för nivån kan det ske ett terrorattentat. Med det sagt är vårt uppdrag att förhindra det, säger Gabriel Wernstedt, talesperson för Säkerhetspolisen.

På kort tid har både Oslo och Köpenhamn drabbats av dödliga skjutningar där allmänheten har varit måltavlor.

Två män dödades och flera personer skadades i ett terrorattentat i Oslo under natten till den 25 juni. Minst en gärningsman sköt personer på en kroggata i centrala Oslo. 42-årige Zaniar Matapour har gripits och misstänks för dådet.

Drygt en vecka senare klev en 22-årig man, beväpnad med bland annat ett gevär, in på ett köpcentrum på Amager i Köpenhamn och öppnade eld. Tre personer dödades och fyra skadades svårt, varav två svenskar. Den misstänkte har gripits och misstänks för mord.

”Viktigt att leva som vi gör”

Enligt Gabriel Wernstedt, talesperson på Säkerhetspolisen (Säpo), är det viktigt att inte låta livet påverkas för mycket av det som har skett i våra grannländer.

– Det är klart att vi har respekt för att enskilda individer känner en rädsla eller ett obehag. Samtidigt är det viktigt att vi faktiskt fortsätter att leva som vi gör. Vi lever ju i ett öppet och demokratiskt samhälle och Säkerhetspolisens har som uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Vårt huvuduppdrag är att förhindra att ett terrorattentat begås.

”Terrorattentat kan ske”

Det finns i dag ett förhöjt hot för terrorattentat i Sverige. Hotnivån har dock inte höjts ytterligare efter terrordådet i Oslo eller dödsskjutningen i Köpenhamn, utan är oförändrad sedan 2010.

– Det är en trea på en femgradig skala. Inom ramen för nivån kan det ske ett terrorattentat. Med det sagt så är det Säkerhetspolisens uppdrag att förhindra att det sker.

Wernstedt beskriver den svenska terrorhotnivån som långsiktig och strategisk.

– Nivån är ett underlag, ett verktyg som vi har att använda oss av. Varje nivå innebär att man kan vidta vissa åtgärder. För vår del innebär det att vi använder alla våra resurser som vi har för att förhindra att ett terrorattentat sker i Sverige.

Säpo kommenterar inte enskilda uppgifter, men arbetar dagligen med att gå igenom och analysera underrättelser.

– Dessa analyseras utifrån avsikt och förmåga, hos enskilda individer, att begå terrorattentat eller andra grova våldsbrott, säger Wernstedt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter polisens presskonferens, Svts reporter sammanfattar det vi vet hittills efter skottlossningen i Köpenhamn. Foto: Fredrik Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.