Anders Thornberg, chef för Säpo. Foto: TT

Säpo: 80 svenskar har återvänt från kriget

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar som åker till Syrien och Irak för att strida blir allt fler. Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, ska nu få ökade resurser. Enligt Säpo har två terrordåd avvärjts i Sverige det senaste året.

Säkerhetspolisen, Säpo, uppger nu att det finns 130 bekräftade fall där svenskar åkt till Syrien och Irak för att strida bland annat för terrorstämplade Islamiska staten (IS). I december var siffran 110.

– Det ökar hela tiden, säger Säpochefen Anders Thornberg.

Men mörkertalet är stort och Säpo bedömer att det kan handla om cirka 300 personer.

– Detta attraherar många. Det kan vara individer som haft en trasslig barndom, som har ett utanförskap och som vill ha någon betydelse i livet. Men vi ser också många som åker av religiös övertygelse, säger Thornberg.

Terrordåd stoppade

Säpo oroas över att krigstränade och radikaliserade återvändare ska begå terrorbrott i Sverige. Den senaste bedömningen är att upp emot 80 har återvänt.

– Det är viktigt för oss att vi har kontroll på dem som kommer hem. Vi tror inte att alla är potentiella terrorister, långt därifrån, säger Thornberg.

– Men vi måste gå igenom alla som kommer tillbaka och se om det kan finnas en, eller två, eller fler som skulle vara beredda att begå terrorattentat.

Enligt Thornberg har Säpo avvärjt två terrordåd i Sverige det senaste året. Det har dock skett på ett så tidigt stadium att inget brott hunnits begås.

Ökade resurser

Regeringen vill nu ge samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, ökade befogenheter och mer personella resurser. Hon kommer också att få i uppdrag att snabbt få på plats en hjälplinje dit människor kan vända sig när anhöriga eller vänner visar intresse för att ansluta sig till extremistiska grupper utomlands.

– Det handlar till stor del om att stödja de många lokala aktörer, föreningar och samhällsfunktioner som arbetar med att förebygga att unga människor radikaliseras med tragiska följder, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Regeringen tillsatte nyligen en utredning som ska föreslå åtgärder för att stoppa att svenskar skaffar sig vapenträning utomlands inom ramen för terrorstämplade organisationer. Under 2015 ska även en handlingsplan vara klar för att förebygga att människor värvas till terrorism och strider

I Agenda medverkade Säpochefen Anders Thornberg och Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Programmet kan ses i SVT Play i efterhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet