Säkerhetspolisen avslöjar, för första gången, hur många personer som avlyssnas varje år. Foto: TT

Säpo avslöjar hur många som avlyssnas

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen fattade förra året 377 beslut om att använda hemliga tvångsmedel som avlyssning och övervakning i jakten på bland annat terrrorister. Det är första gången som Säpo öppet redovisar hur mycket tvångsmedel som använts.

– Det är första gången som säkerhetspolisen redovisar det här till riksdagen på regeringens uppdrag. Skälet till det är att medborgarna har rätt att veta hur övervakningen och avlyssning och hemliga tvångsmedel ser ut. På så sätt ökar vi förtroendet för säkerhetstjänsten och ökar förtroendet för tvångsmedelsanvändandet, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

377 beslut om avlyssning

Under 2015, som är det första året som säkerhetspolisen öppet redovisar, togs 377 beslut om hemlig avlyssning och hemlig övervakning av misstänkta personers kommunikation via internet eller telefon.

Besluten gäller också hemlig kameraövervakning och hemlig rumsavlyssning, så kallad buggning. Enligt Säpo har de hemliga tvångsmedlen använts mot personer misstänkta för terrrorism, kontraspionage samt höger- och vänstertextremism.

Inrikesminister Anders Ygeman anser att antalet beslut om hemliga tvångsmedel är rimligt.

– Jag tror att de flesta tror att vi använder de hemliga tvångsmedlen i betydligt större omfattning och därför är det viktigt att var och en kan granska siffrorna som Säkerhetspolisen nu redovisar.

Inrikesminister Anders Ygeman. Arkivbild. Foto: TT

Vad ger den här öppenheten då?

– Den ger möjligheten att granska omfattningen av tvångsmedelsanvändningen. Skälet till att vi inte redovisar på lägre nivå än vi gör är att vi då skulle kunna skada Säkerhetspolisens verksamhet. Hela poängen med att ha hemlig avlyssning är att du inte vet om det annars vore det ju en offentlig avlyssning, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Redovisar tvångsmedel

Inrikesminister Anders Ygeman säger att han inte känner till något lands säkerhetstjänst som så här öppet redovisar sin användning av hemliga tvångsmedel. Att Sverige nu tagit detta steg i öppenhet är enligt inrikesministern ett försök att bygga upp förtroendet för den hemliga tvångsmedelsanvändningen och att man ska veta att Sverige värnar om integritet och rättssäkerhet.

– Vi har kraftfulla verktyg. Dem ska vi använda mot de allvarligaste brottslingarna och mot terroristerna, inte mot någon annan, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.