Enligt Säpo har 250-300 personer rest till Syrien och Irak för på att ett eller annat sätt delta i striderna. Foto: TT

Ytterligare miljoner för att bekämpa extremism

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen (Säpo) får ytterligare 225 miljoner kronor för att bekämpa våldsbejakande islamistisk extremism. Pengarna ska användas för att följa och så småningom fängsla de svenskar som reser utomlands för att kriga.

Regeringen kommer att satsa 225 miljoner kronor, utöver det som redan är budgeterat, mellan 2016 och 2018. Pengarna har inte tagits från annat håll, utan är helt nya.

–  Det här gör vi för att Säkerhetspolisen ska kunna följa de svenska terrorkrigsresenärer som reser och deltar i strider för att sen kunna sätta dem bakom lås och bom när de återvänder till Sverige, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Del av regeringens strategi mot terrorresor

Förutom att kriminalisera de som deltar i strid ska det även bli olagligt att delta i träningsläger och att samla in pengar till organisationer som Islamiska staten (IS), berättade regeringen i augusti.

Enligt Säkerhetspolisen har 250-300 personer rest till Syrien och Irak för på att ett eller annat sätt delta i striderna.

– Säpo följder de här individerna men den växande andelen har inneburit en större belastning för Säkerhetspolisen. Därför är det viktigt att regeringen tillsätter pengar för att säkerställa att Säpo kan följa varje individ som åker på en så här resa för att senare lagföra dem, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Folkpartiets ledamot i justitieutskottet Roger Haddad tycker att regeringen missar åklagarsidan.

– Vid riksenheten för säkerhetsmål finns enbart tre åklagare och de hinner inte med alla ärenden. Vi vill höja anslaget med 5 miljoner kronor till för att öka kapaciteten. Hur mycket information Säpo än har, så krävs det till slut bevis av åklagare för att åtala. Detta väljer regeringen tyvärr helt att prioritera bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.