Säkerhetspolisen samverkar med Polisen kring det misstänkta terrordådet i Vetlanda. Foto: TT

Säpo: ”Samverkar med Polisen i ärendet”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen samverkar med Polisen kring det misstänkta terrordådet i Vetlanda, men betonar att det fortfarande ligger på Polisens bord.

– Händelsen i Vetlanda är ett polisärende i nuläget, säger Karl Melin, presschef på Säpo till SVT Nyheter.

Detaljerna kring händelsen är än så länge oklara, och huruvida Säkerhetspolisen kommer att ta över ärendet eller inte är för tidigt att säga.

– Säkerhetspolisen har ett nära samarbete med polisen och är inblandad på så sätt att vi samverkar kring detta. Sedan får vi se vad den fortsatta händelseutvecklingen ger, om det är något som går in mot Säkerhetspolisens arbete och verksamhetsområde, säger Karl Melin.

Terrornivån ligger kvar

Den sammanlagda terrorhotnivån mot Sverige ligger fortfarande på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, något den har gjort under en längre tid.

– Det innebär att ett attentat kan inträffa. Skulle det ske några förändringar så är det något vi skulle informera kring, säger Karl Melin.

Kan bedömningen påverkas av det inträffade?

– Det är en långsiktig strategisk bedömning som man gör, det är sällan som enskilda händelser påverkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet