• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Säkerhetspolisen utreder om terrorattacken i Tunisien har några kopplingar till Sverige. Foto: TT

Ingen förhöjd säkerhetsnivå i Sverige

Publicerad

Säpo håller just nu på att utreda om terrorattentatet i Tunisien har kopplingar till Sverige. Säkerhetsnivån har sedan oktober 2010 varit tre på en femgradig skala och för närvarande är ingen höjning aktuell.

Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen, säger att Säpo utreder frågan om säkerhetsläget i landet med anledning av gårdagens terrorattacker.

– Vi håller nu på att titta på om attentaten har några kopplingar till Sverige och bistår också andra parter med undersökningar på deras begäran om det finns såna, säger hon.

Hittills har inte Säpo kunnat se att det finns någon koppling till Sverige

–  I nuläget ser vi inte att attackerna har bäring på Sverige. Men kontraterrorarbete är prioriterat och vi arbetar för att motverka möjliga terrordåd mot Sverige och väst, sade Fredrik Milder, pressekreterare på Säkerhetspolisen, till TT på lördagen.

Säkerhetsnivå tre av fem

Sedan oktober 2010 har Sverige legat på säkerhetsnivå tre på en femgradig skala.

– Det är en förhöjd nivå, vilket är relativt högt. Händelserna som hänt i Sverige sedan dess ligger inom ramen för en förhöjd nivå, säger Fredrik Milder.

Kontakt med andra länder

Om nivån ska höjas krävs till exempel ett konkret hot mot Sverige, det är bland annat det som Säkerhetspolisen just nu undersöker.

Säkerhetspolisen i Sverige har löpande kontakt med säkerhetstjänster i

 andra länder, men gör alltid en självständig bedömning av vilken säkerhetsnivå landet bör ligga på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet