Johan Sjöö. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Säpo: Vi agerade utifrån trovärdig information

Uppdaterad
Publicerad
Säkerhetspolisen agerade utifrån trovärdig information när man i förra veckan beslutade att efterlysa en misstänkt terrorist, säger biträdande Säpochef Johan Sjöö. Den ovanligt öppna jakten skapade stor uppståndelse, men mannen visade sig senare vara oskyldig.

Enligt information som hade kommit till Säpo från andra länders säkerhetstjänster var det bråttom att få tag på 22-åringen som troddes planera ett terrordåd någonstans i Sverige.

I det läget som var såg fanns inget annat alternativ än att agera som man gjorde, säger biträdande Säpochef Johan Sjöö.

– Vi fick information om ett terrorhot och väldigt detaljerad info att en person skulle planera någon form av terrordåd i Sverige. Och då valde vi att agera för att skydda allmänheten, säger Johan Sjöö, biträdande Säpochef.

Släpptes tre dagar efter gripandet

Dagen efter att en bild på 22-åringen publicerats i medierna greps han i Boliden, där han levde i en bostad med sitt namn på dörren. Tre dagar senare avskrevs misstankarna och mannen släpptes på fri fot.

Säpo har fått hård kritik för sitt agerande, bland annat för att man jagade en 22-åringen med öppen Facebookprofil som gjorde regelbundna statusuppdateringar om sitt liv.

”Underrättelsearbete består av mkt mer än Facebookprofil och namnskylt på dörr. Säpo/Polisen bedömde samlad info och agerade därefter”, skrev Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén på Twitter.

”Det var väldigt bråttom”

Säkerhetspolisen fick också kritik för att mannen jagades så öppet, men Johan Sjöö säger att det var bråttom och att informationen Säpo gick på bedömdes vara trovärdig.

Om ni får information från annan säkerhetspolis, väljer ni att lita blint på det eller analyserar ni själv?

– Den här informationen var väldigt trovärdig, men vi analyserar också naturligtvis. Men det var väldigt bråttom och vi valde att agera snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet