Säpochefen Anders Thornberg är kallad till justitieutskottet. Foto: TT

Säpochefen till riksdagen efter asylbränder

Uppdaterad
Publicerad

Nu kallas Säpochefen till riksdagens justitieutskott efter fem misstänkta brandattentat mot asylboenden – på bara en vecka.

– Vi måste agera efter dessa avskyvärda attentat, och få en bild om säkerhetsläget och vilken beredskap som finns, säger Roger Haddad (FP).

Säpochefen Anders Thornberg är kallad till justitieutskottet, men också rikspolischefen Dan Eliasson, rapporterar Sveriges Radio.

Frågor om terrorism

– Vi måste veta vilken beredskap de har för att säkerställa att Migrationsverket och kommuner som är värdar kan sätta in åtgärder. Vi kan inte anvisa människor och barn till boenden som riskerar att eldas upp av personer som inte vill ha dem där, säger Roger Haddad (FP), som sitter i riksdagens justitieutskott, till TT.

Bränder på asylboenden

Utskottet vill också få bättre klarhet i om det finns politiska motiv eller organiserad kriminalitet bakom attackerna.

– Vi vill se om det finns någon koppling till terrorism och om det finns andra motiv än de traditionella.

Nedbrända asylboenden

På senare tid har flera asylboenden eller planerade flyktingbostäder eldhärjats runt om i Sverige.

Det senaste misstänkta attentatet inträffade i Eskilstuna natten mot lördagen. Ett planerat asylboende sattes i brand utanför Ärla och förstördes. En anmälan om mordbrand är upprättad, men än så länge finns det ingen misstänkt eller gripen.

Byggnaden har använts som sommargård av kommunen, och hade anmälts till Migrationsverket som möjligt evakueringsboende.

Nu skärper kommunen säkerheten, bland annat genom ett samarbete med polis, Migrationsverket och en utökad bevakning av anläggningar och verksamheter.

Två gånger i Munkedal

Tidigare i veckan fick Rosenkullens asylboende i Munkedal fick omfattande brandskador,  och polisen inledde en förundersökning om mordbrand. Natten mot lördagen brann det igen, rapporterar flera medier.

Branden var i mindre omfattning än senast och kunde släckas snabbt. Platsen var redan avspärrad sedan tidigare och inga personer riskerade att komma till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet