Anders Thornberg, chef för säkerhetspolisen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Säpochefen: Vi kan inte övervaka alla

Uppdaterad
Publicerad

Terroristerna som utförde attackerna i Paris var sedan tidigare kända av franska säkerhetspolisen. Trots det kunde de genomföra massmorden. Säpochefen Anders Thornberg säger att vi inte kan ”övervaka allt och alla”.

– Det visar på de svårigheterna vi har. Det finns ett antal individer som har åkt i väg till andra länder och fått utbildning. Det finns många som är beredda att göra något, sade Anders Thornberg, chef för Säpo, i Agenda.

Enligt Säpos bedömningar har uppemot 80 radikaliserade och krigstränade personer återvänt till Sverige.

Säpochefen understryker att det är säkerhetspolisens ansvar och utmaning att ha kontroll på de här individerna, att följa dem och avbryta innan det värsta inträffar.

– Men vi kan inte ha ett samhälle där vi övervakar allt och alla, tillade Anders Thornberg.

”Förhöjt hot”

På frågan om hur stort hotet mot Sverige är efter händelserna i Paris svarade Anders Thornberg med en hänvisning till att det råder ”ett förhöjt hot” mot landet sedan oktober 2010.

– Det innebär att det finns individer i vårt land som har avsikt och förmåga att begå terrorattentat. Vi följer de här individerna och har bra koll, sade Anders Thornberg.

Säpochefen kunde inte säga exakt hur många personer det finns som har avsikt och förmåga att begå terrorhandlingar i Sverige men det finns cirka 130 personer som man bekräftat har rest utomlands.

– Vi vet att det kan vara ett så stort mörkertal som 300 personer som har åkt till Syrien, sade Anders Thornberg.

En eller ett par

– Det är de som kommer hem som är intressanta för oss. Men det kan vara andra personer som blir inspirerade – ensamvargar eller andra individer som gömmer sig på andra ställen i samhället.  

Säpochefen tror dock inte att alla de här personerna är terrorister.

– Men bland dem, som vi måste ha koll på, kan det finnas en eller ett par som har avsikt och förmåga. Då måste vi avbryta innan det sker ett terrorattentat.

Enligt Thornberg har Säpo avvärjt två terrordåd i Sverige det senaste året. Det har dock skett på ett så tidigt stadium att inget brott hunnits begås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet