Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetspolisen kan inte lyssna av partier i Sverige, menar chefen för Säkerhetspolisen Klas Friberg. Foto: SVT

Säpochefen: Vi spionerar inte på partier

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen (Säpo) bevakar inte svenska politiska partier och har heller inga möjligheter att göra det på samma sätt som vissa utländska säkerhetstjänster har. Det är heller inte önskvärt, säger Säpochefen Klas Friberg i SVT:s Agenda.

”Nej, det är inte möjligt. Vi har inte den lagstiftningen”, säger Klas Friberg.

Enligt Friberg så är Säpo:s uppdrag att bekämpa hot mot riket som klassas som brott, exempelvis våldsbejakande terrorism, men inte extrema åsikter.

”Vill inte vara en åsiktspolis”

I Tyskland har landets största oppositionsparti Alternativ för Tyskland (AFD) stämplats som misstänkt högerextremt i tre delstater, vilket innebär att den tyska säkerhetstjänsten har rätt att övervaka partiet i form av exempelvis telefonavlyssning eller infiltratörer. 

Klas Friberg tycker dock inte att det vore önskvärt att Säpo skulle ha den möjligheten till övervakning av svenska partier.

– Vi vill inte vara en åsiktspolis, säger han och tillägger att det skulle i så fall äventyra allmänhetens förtroende för myndigheten.

– Vårt höga förtroende skulle inte var så högt om vi jobbade med åsikter och partier, säger han.

Ökat hot mot demokratin

Säpochefen uppger dock att man ser ett ökat hot Sverige och den svenska demokratin från främmande makt. Det handlar enligt Klas Friberg framförallt om Ryssland och Kina som på olika sätt vill påverka svenska beslutsfattare.

– I grunden så naggar det på vår demokrati, säger han.

Det kan röra sig om påverkansförsök på den svenska grundlagen, ekonomin eller den politiska suveräniteten.

– Man tar kontakt med ledamöter på lokal, regional och nationell nivå, säger han.

Dessa kontakter är i grunden inte olagliga, men de tär en påverkan ”som är djup och komplex” och som i grunden handlar att få till för dem fördelaktiga beslut. 

Men, även om påverkansförsöken mot svenska politiker ökar, så har utländska stater inte försökt infiltrera svenska partier.

– Nej, jag har inga sådana exempel, säger Klas Friberg.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer