SAS varslar nästan 1000 kabinanställda i Norge. Foto: Janerik Henriksson/TT

SAS permitterar kabinpersonal

Uppdaterad
Publicerad

SAS varslar 930 kabinanställda om permittering till följd av den pågående strejken, rapporterar norska tidningen VG.

– Det stämmer. Det är cirka 930 kabinanställda, säger presschef Knut Morten Johansen till tidningen.

Ytterligare 70 bagagehanterare varslas om permittering. Det är från och med första maj som personalen kommer att beviljas ledighet från sin första planerade arbetsdag.

Pilotstrejk på SAS

Gäller anställda i Norge

Orsaken till att flygbolaget inte längre klarar av att sysselsätta kabinpersonal uppges vara den pågående strejken. Enligt Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, är det en ”vedertagen åtgärd” vid strejk.

Beslutet gäller endast i Norge. På grund av andra regler i Sverige riskerar inte samma sak att hända här.

– I Sverige är det ett helt annat system, här har vi omdisponerat alla i tjänst. Kabinpersonalen jobbar på marken och då handlar det om att ta hand om kunderna på olika sätt, säger Karin Nyman.

”Stressig och dramatisk situation”

– Strejken påverkar våra passagerare i en skala som vi inte har sett i modern tid. Det är en stressig och dramatisk situation, och vi gör allt vi kan för att hitta en omedelbar lösning, säger Morten Johansen.

SAS utvärderar kontinuerligt huruvida fler anställda kommer att permitteras om parterna inte når en överenskommelse.

– Företaget måste göra vad det kan för att minska kostnaderna. Det är väldigt tråkigt, säger Johansen.

Kabinfacket stöttar piloterna

Kabinfacket i Sverige har tidigare uttryckt sitt stöd för piloternas schemakrav och arbetsvillkor.

”Piloternas strejk handlar om så mycket mer än lön och de har vårt stöd”, skriver ordförande Viktoria Svensson i ett mejl till TT.

Om piloternas lönekrav är hållningen mer neutral och Viktoria Svensson vill inte ställa piloternas lönekrav mot sina egna medlemmars:

”Den här strejken handlar om att bevara skandinaviska arbetstillfällen med skandinaviska villkor. Flygbranschen är en utsatt bransch som mår väldigt dåligt och ingen av oss vinner på att ställa piloter mot kabinpersonal.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet