Ett av SAS:s plan tankas. Foto: Johan Nilsson / TT

SAS ställer in flyg på grund av hög sjukfrånvaro

Uppdaterad
Publicerad

SAS ställer in flera utrikesflyg inför julhelgerna, till följd av hög sjukfrånvaro. Flygbolaget har märkt av den ökade smittspridningen de senaste veckorna – och flaggar för fler inställda avgångar kommande dagar.

– Det är väldigt olyckligt, säger John Eckhoff, presschef på SAS, till SVT Nyheter.

Under tisdagen ställdes tur- och retur-resor in från Arlanda till Köpenhamn, Oslo, London och Paris på grund av sjukskrivningar bland personalen.

– Vi har en ovanligt hög sjukfrånvaro på grund av covid och en lägre tröskel för att stanna hemma, säger John Eckhoff, presschef på SAS.

Även Arlanda-Helsingfors har ställts in, men på grund av tekniska problem.

För hela flygbolaget, det vill säga flygresor från både Sverige, Norge och Danmark, handlar det om ett tjugotal avgångar som under tisdagen ställts in på grund av hög sjukfrånvaro.

Resenärer har också fått meddelanden om inställda flyg till bland annat Nice under morgondagen, den 22 december. På Swedavias hemsida framgår även att avgångar från Arlanda till Oslo, Barcelona, Gran Canaria, Paris, Malaga, Frankfurt och Manchester har ställts in under det kommande dygnet.

”Försöker hitta alternativ”

Det är oklart hur många av dessa inställda flighter som beror på sjukfrånvaro, men SAS presschef säger att det mycket väl kan bli så att fler avgångar ställs in.

– I första hand, och så långt det är möjligt, försöker vi alltid hitta ett alternativ och boka om, antingen med eget flygbolag eller ett annat. Lyckas vi inte med det så gör vi en återbetalning, säger John Eckhoff.

Samtliga drabbade ska ha fått information från SAS, via sms eller e-post.

Till de som kanske inte kommer iväg på sin emotsedda julresa säger presschefen:

– Det är väldigt olyckligt och det beklagar vi verkligen men vi är som resten av samhället drabbade av covid.

Är du drabbad? Har ditt flyg ställts in? Hör av dig till oss på tipsaoss@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.