Foto: TT

SAS vinst föll kraftigt

Publicerad

Flygbolaget SAS vinst före skatt föll kraftigt under det andra kvartalet jämfört med samma period förra året och SAS-aktien föll med 9 procent under morgonen.

SAS redovisar en vinst före skatt på 127 miljoner kronor för räkenskapsårets andra kvartal, avslutat i april. Det kan jämföras med en vinst på 355 miljoner kronor motsvarande kvartal 2015.

Intäkterna föll från 9,4 miljarder till 8,9 miljarder kronor, vilket kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på cirka 9 miljoner kronor.

– Resultatet är inte tillfredsställande ur ett finansiellt perspektiv, men det positiva är kundresponsen. Vi får fler kunder och vi får positiva reaktioner från dem, säger Richard Gustafson, SAS-chef.

Ökad prispress

Enligt Gustafson beror det svaga resultatet framför allt på tre faktorer: en ökad prispress, kostnader för tekniskt underhåll och negativa valutaeffekter. Valutaeffekterna på resultatet före skatt summeras till 463 miljoner kronor.

– Betalningsviljan på marknaden sjunker och konkurrensen är hård från andra företag som har helt andra kostnadsstrukturer. Vi har även haft höga kostnader för underhåll, säger han.

Analytiker gjorde felbedömning

Aktieanalytikerna hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 387 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

– De har inte haft kunskaper om alla våra kostnader. Vi har bland annat gjort investeringar för att stärka det tekniska underhållet, investeringar på 300 miljoner kronor, och så har vi prioriterat kundkvalitet, säger han.

SAS-chefen tillägger att bokningsläget ser stabilt ut för sommaren och det är helt i linje med företagets förväntningar.

– Vi står fast vid att vi ska visa på positiva resultat framöver, säger han.

Kommenterar förhandlingar

Rickard Gustafson kommenterar de pågående förhandlingarna mellan arbetsgivaren och Svensk pilotförening.

– Vi vill att våra anställda ska känna sig trygga på sina jobb, men piloternas lönekrav är alldeles för höga. Vi har inte råd att betala så mycket med tanke på den konkurrens som råder. Vi förutsätter att vi ska komma överens innan klockan 18 ikväll. Vi gör allt som står i vår makt för att förhindra att en strejk utbryter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer