Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satsningarna som gjorts under snart 50 år har inte lyckats tvätta bort Gottsundas stämpel som ”problemområde”.

Satsningar har gjorts i snart 50 år – Gottsundas rykte som ”problemområde” består

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssegregationen är en av vår tids största utmaningar. Den leder till utanförskap, ökad kriminalitet och högre arbetslöshet.

I Gottsunda i Uppsala har man i årtionden försökt hitta lösningar för att minska segregationen – hittills utan att lyckas.

Nu gör man ännu ett försök att förändra Gottsunda. Med nya bostadsrätter och spårvagn genom centrum hoppas kommunen att människor ska stanna kvar.

Området runt centrum är klassat som särskilt utsatt, med hög brottslighet. I dag flyttar dryg 10 procent av dem som får jobb från Gottsunda. Bland dem som är kvar ligger arbetslösheten på 30 procent, och inkomsten är betydligt lägre än angränsande stadsdelar.

– Många som bor här i dag kommer inte ha möjlighet att köpa de nyproducerade bostadsrätterna. Men de som får en förvärvsinkomst ska i alla fall få en möjlighet att stanna kvar i området, säger Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör i Uppsala.

– Men att bygga bostäder löser i sig inte segregationen, man måste jobba med mycket bredare palett. Här satsar vi väldigt mycket på en välfungerande skola, högkvalitativa idrottsanläggningar och preventiva åtgärder i unga åldrar, fortsätter han.

Boende: Gottsundas rykte bidrar till segregationen

Många som SVT pratat med välkomnar de nya satsningarna på bostäder, men tycker inte att de blivit tillräckligt inkluderade i planerna. Ayad Abizhri undrar var de som bestämmer är.

– De gör saker utan att de tänker på folk, jag har aldrig sett en politiker här. De skriver på skyltar att man kan tycka till, men det är ingen som kan läsa svenska, säger han.

De satsningar som gjorts under snart 50 år har inte lyckats tvätta bort stämpeln på Gottsunda som ”problemområde”. Just den stämpeln bidrar också till segregationen, menar de som SVT pratat med.

– Det är inte bra att folk tänker så. Det finns mycket fint i Gottsunda som inte visas på nyheterna, säger Ayad Abizhri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.