Foto: TT

Saudiavtal plågar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges samarbetsavtal med diktaturen Saudiarabien blir en allt svårare fråga för regeringen. Krav på att samarbetet avslutas kommer både från höger och vänster.

Utrikesminister Margot Wallström (S) pressades i riksdagens utrikesdebatt på onsdagen om hur regeringen kan säga sig driva en feministisk utrikespolitik om den inte säger upp avtalet, som ingicks 2004. Senast i maj måste det sägas upp eller omförhandlas, annars löper det på.

– Det är ett militärt samarbetsavtal med ett av de länder på jordklotet som tydligast och mest systematiskt kränker kvinnors rättigheter, sade Hans Linde (V).

Saudiavtalet

Han var också kritisk till att näringsminister Mikael Damberg deltog i minnesceremonin för Saudiarabiens kung Abdullah i januari.

Kritik kom även från höger.

– Visa att människovärdet inte är en papperstiger. Säg upp samarbetsavtalet, sade Sofia Damm (KD).

Maria Weimer (FP) krävde i sin tur ett stopp för vapenexport till ”bödlarna”.

Svår fråga

Till skillnad från Löfven härom veckan tvekade inte Wallström att kalla Saudiarabien en diktatur.

– Framför allt så kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil, sade hon.

Något klart svar på om avtalet är förenligt med feministisk utrikespolitik gav Wallström inte. Avtalet ses över och frågan är svår och kontroversiell för regeringen, medger hon. I vågskålen ligger handel med landet.

– Det är precis det som är politik, att man väger de här faktorerna mot varandra, sade hon till TT efter debatten, men underströk att även handels- och näringspolitiken ska vara feministisk.

Wallström påminde om att en utredning arbetar med förslag om att begränsa vapenexport till diktaturer.

MP emot

Besvärligast för regeringen är att även regeringspartnern Miljöpartiet vill avsluta avtalet. MP:s representant i riksdagsdebatten Valter Mutt påpekade att partiet har sina rötter i fredsrörelsen.

– I konsekvens med detta anser vi att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, som är en av världens värsta diktaturer, inte bör förlängas när det löper ut.

I den nya exportstrategi regeringen nu tar fram prioriteras stater som väntas ha hög tillväxt, bland annat Saudiarabien.

Välplacerade källor som TT talat med bedömer att saudierna inte vill omförhandla och att svenska företag kan glömma kontrakt med saudisk offentlig sektor om avtalet inte förlängs.

– Frågan har blivit ännu svårare för regeringen efter debatten, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Trovärdigheten för den feministiska utrikespolitiken och Wallström själv, som lyft fram den linjen, utmanas, anser Bjereld, som är socialdemokrat själv.

Fakta: Saudiavtalet

  • Den dåvarande socialdemokratiska regeringen slöt 2005 ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Det förlängdes 2010 av Alliansregeringen.
  • Om inte avtalet sägs upp skriftligen senast den 15 maj i år förlängs avtalet i ytterligare fem år.
  • Avtalet är omfattande och reglerar försvarsmateriel och logistik, utbildning, forskning och utveckling, överföring av militärteknologi samt militär sjukvård.
  • Den så kallade Saudiaffären 2012 avslöjade att det inom ramen för avtalet fanns planer på att upprätta en saudisk anläggning för pansarvärnsrobotar.
  • Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) tvingades avgå i samband med affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet