Saudiavtalet – ”en stor utmaning”

Publicerad
Tonläget runt regeringens omförhandling om Sveriges avtal med Saudiarabien hårdnar. Från Miljöpartiets riksdagsgrupp kommer beskedet att det enda alternativet är att avtalet bryts, medan språkrören håller en lägre profil.
– Nu ställs hela regeringssamarbetet på sin spets, säger statsvetaren Tommy Möller.

Miljöpartiets språkrör har ännu inte velat säga om de kan nöja sig med en omförhandling av de militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Det har däremot partiets riksdagsledamöter.

– Alla är eniga i riksdagsgruppen om att vi ska avbryta avtalet och att vi inte ska inleda några förhandlingar om omförhandling, sade Carl Schlyter till TT under gårdagen.

I Expressen tar han i ännu mer och säger att sannolikheten att han skulle träffas av en komet i huvudet är lika stor som att avtalet inte bryts.

Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet, har inte tagit del av de senaste utspelen men säger att det är helt klart så att många faktorer nu ställs på sin spets.

– Det finns redan en mycket stark kritik inom Miljöpartiet mot eftergifterna som gjorts, så det är en utgångspunkt när man går in i förhandlingarna. Och frågan om vapenexporten är en av de allra svåraste för regeringen att lösa redan från början, säger Tommy Möller.

– Så det här är en stor utmaning för regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet