Foto: TT

SCB larmar om statistikproblem

Uppdaterad
Publicerad
Svenskarna blir allt mer ovilliga att delta i enkätundersökningar. Statistiska centralbyrån (SCB) oroas nu över att grunden för politiska beslut kan bli mer svajiga.

Exempelvis bygger beslut om arbetslösheten bland annat på arbetskraftsundersökningen (AKU). I november i fjol var bortfallet från AKU uppe i 38,8 procent – att jämföra med 18,9 procent 2007. Det skriver Dagens Nyheter.

-Det blir svårare att dra slutsatser baserat på statistiken. Osäkerhetstalen och felmarginalerna blir större, säger Peter Beijron, statistiker på SCB.

Oftast beror bortfallet på att SCB inte får kontakt med de svarande, vilket antas kunna bero på att dessa tröttnat på att svara på olika undersökningar.

Svårigheterna kan också förvärras av att bortfallet är särskilt stort i vissa grupper med hög arbetslöshet – som utrikes födda och ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer