Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra. Foto: TT

SCB presenterar vårens stora partisympatiundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tappar förtroende hos väljarna, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning. Om det vore val i dag skulle partiet få 18,1 procent och är för första gången i den stora mätningen mindre än Sverigedemokraterna.

– Vi måste vara tydligare med vad vi prioriterar, säger partisekreterare Tomas Tobé (M).

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar två gånger om året sin stora partisympatiundersökning, där man genom statistiskt säkerställda metoder presenterar statistik kring ett hypotetiskt valresultat om det skulle vara val till riksdagen i dag.

Omkring 9.000 personer valdes ut och totalt 4 808 personer deltog i vad som betraktas som den tyngsta sympatiundersökningen.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

SD ökar med 0,9 procent

Sverigedemokraterna får 18,4 procent och är därmed större än Moderaterna. Det är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med novembermätningen.

– Vi tar väljare från samtliga partier förutom möjligen Centerpartiet. Det här visar att allt fler väljare ser oss som det enda alternativet, kommenterar riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD) till SVT Nyheter.

M: ”Viktig läxa för oss”

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger till SVT Nyheters reporter att nedgången är väntad.

– Jag tror att en viktig läxa för oss är att väljarna förväntar sig att vi ska samla ihop Alliansen som ett tydligt regeringsalternativ till Stefan Löfven. Det finns ett stort missnöje, men det missnöjet har mest gått till Sverigedemokraterna.

Krav har väckts på Anna Kinberg Batras avgång som partiledare, men beskedet är att hon för närvarande sitter kvar.

– Jag känner mig trygg med att hon har ett starkt stöd, säger Tomas Tobé.

Anna Kinberg Batra (M), som är på väg hem från en utlandsresa, kommenterar själv resultatet via sitt Instagramkonto.

”Det är ett allvarligt läge och utvecklingen måste vända. Vi måste vara ödmjuka inför att svenska folket inte känner tillräckligt förtroende för Moderaterna”, skriver hon.

KD under riksdagsspärren

Sympatiundersökningen visar att Kristdemokraterna ökar med 0,1 procent sedan SBC:s stora mätning i november. Partiet ligger fortfarande under riksdagsspärren med 3,2 procent. Jämfört med november är det ingen statistiskt säkerställd förändring, men jämfört med riksdagsvalet 2014 är det en statistiskt säkerställd minskning.

– Det är inte bra, verkligen. Det här visar att vi har mycket att arbeta med framöver, säger Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

För Liberalerna visar SCB:s undersökning 5 procent, vilket är en oförändrad ställning i jämförelse med 2014 års valsiffror. Avgångskrav har väckts även mot partiledaren Jan Björklund från flera partidistrikt, men partisekreterare Lotta Arnholm (L) tror inte på något partiledarbyte.

– Det finns ett starkt stöd för Jan Björklund inom vårt parti, säger hon till SVT Nyheter.

S ökar i förtroende

Socialdemokraterna får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med november. Det är första gången på mycket länge som S är tillbaka på valresultatet.

– Det här är ett kvitto på det ledarskap som Stefan Löfven har visat, kommenterar partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).

Vänsterpartiet backar till 6,3 procent, ett tapp på 1,4 procentenheter.

– Det är lite gåtfullt för oss, vi har sett andra mätningar där vi ligger i snitt runt 9 procent, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

MP över riksdagsspärren

Miljöpartiet är ett annat parti som dalat i opinionen på sistone, men de håller sig kvar över riksdagsspärren med oförändrade 4,5 procent.

– De drar nog en lättnadens suck att de ligger över riksdagsspärren. Men i jämförelse med valet är det ett stort tapp, och tittar man längre tillbaks i tiden är det väldigt låga siffror, kommenterar Elisabeth Marmorstein, SVT Nyheters politikreporter.

Trendbesked för C

Samtidigt samlar Centerpartiet allt större stöd bland väljarna – om det vore val i dag skulle de få 11,3 stöd hos väljarna. Det är en ökning med 4,2 procentenheter, en uppgång som till stor del beror på det tydliga ställningstagandet mot Sverigedemokraterna, enligt Elisabeth Marmorstein.

Den tolkningen delas av Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

– Vi vill inte bilda regering med Sverigedemokraterna, och det är vi kanske det mest tydliga partiet med, säger han till SVT Nyheter.

Alliansen större än regeringen

Om det vore val i dag skulle Allianspartierna (C+L+M+KD) få 37,6 procent, samtidigt som regeringspartierna (S+MP) får 35,6. Sverigedemokraterna får 18,4 procent, Vänsterpartiet 6,3 procent och övriga partier 2,2 procent av rösterna. Feministiskt initiativ är störst bland de övriga partierna.

Enligt sympatiundersökningen är cirka 18 procent av väljarkåren osäker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet