Gudrun Schyman meddelade under söndagen att hon lämnar partiledarposten i Fi. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Schyman: Osynliggjorda av medierna

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen gav Gudrun Schyman beskedet att hon lämnar posten som partiledare för Feministiskt initiativ. Samtidigt kritiserar hon medier för hur partiet har behandlats.
– Vi blev osynliggjorda i väldigt hög grad, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Gudrun Schyman har beslutet om att hoppa av ingen koppling till valresultatet, som visade en försämring från förra valet. Enligt henne blev utgången som den blev på grund av folks oro över de växande nationalistiska och konservativa strömningarna i samhället.

– Många sympatiserar med vår politik. Men det fanns en oro att en röst på Feministisk initiativ var en bortkastad röst. Och den oron var väldigt stark bland våra väljare, säger Gudrun Schyman och menar att det ledde till att ”många backade och valde ett säkrare alternativ”. 

Osynligjorda av medierna

Hon framhåller också att partiet, i samband med att opinionsiffrorna sjönk, inte refererades till i medierna vilket även det påverkade slutresultatet.

– Vi blev osynliggjorda i väldigt hög grad också av medierna, säger Schyman.

”Bra läge” att kliva åt sidan

Hon anser att det är en bra tidpunkt att låta andra träda in i rampljuset.

– Det finns de som tror att Feministiskt initiativ bara är Gudrun Schyman, men så är det inte, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

– Vi har byggt en organisation som är både större och stabilare än vad vi faktiskt någonsin har haft, säger hon och lyfter fram att partiet hade kommunala listor i över 60 kommuner och ett hundratal lokala grupper som arbetade runt om i landet.

– Många har fått politisk erfarenhet och parlamentarisk erfarenhet i kommuner under den här perioden som har varit, så jag tycker att det är ett bra läge, säger Schyman.

Ny ”bredare” roll

Hon tror inte att hennes avhopp kommer inverka dåligt på partiets utveckling. Hon kommer fortsätta inom lokalpolitiken i Simrishamn och satsa på den interna ledarskapsutbildningen ”Fi Akademi”. Hon säger sig inte vara intresserad av att ställa upp i EU-valet nästa år, men kommer fortsätta arbeta på den europeiska nivån.

– Jag kommer ha en delvis annan och bredare roll, både nationellt och internationellt, säger Schyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.