Schyman tillbaka som talesperson för FI

Uppdaterad
Publicerad

Gudrun Schyman gör comeback som talesperson för Feministiskt initiativ (FI).

– Vi behöver en stark röst. Jag är känd och det spelar roll för en organisation som ännu är liten, säger Schyman.

Gudrun Schyman får sällskap av Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco, som båda sitter kvar – allt enligt valberedningens förslag. De tre talespersonerna hälsades med ovationer på Feministiskt initiativs kongress i Göteborg, sedan ledamöternas val hade kungjorts.

Schyman var med och startade Feministiskt initiativ 2005, men avgick som talesperson 2011. Hon har fortsatt att vara kommunpolitiker i Simrishamn, där FI har fyra mandat av 49 i kommunfullmäktige.

”Står inte ut”

Oro över utvecklingen i samhället är främsta drivkraften för att bli talesperson igen, enligt Schyman själv.

– Jag står inte ut med den utveckling som är. Ökade orättvisor, segregation i samhället, ökad rasism, ett kvinnohat som bubblar upp, antifeministiska rörelser. Det är väldigt mycket sönderfall som pågår, säger Gudrun Schyman till TT.

Hon är van att vara i den politiska hetluften, inte minst efter tio år som framgångsrik ledare för Vänsterpartiet, som hon ledde till tolv procent i riksdagsvalet 1998. Hon har berättat om alkoholproblem, betalat dagsböter för slarvig deklaration och hon avgick som V-ledare efter skattetrasslet 2003.

I juli 2010 eldade hon upp 100 000 kronor i Almedalen för att uppmärksamma mäns och kvinnors ojämlika löner och fick en väldig uppmärksamhet.

– Det finns ett intresse för mig som person, som är större än intresset för FI. Jag är glad att kunna använda det, säger Schyman.

Som MP och SD

Hon hoppas att framgångar för FI ska höja intresset för partiets hjärtefrågor, på samma sätt som tidigare Miljöpartiet och Sverigedemokraterna påverkat de andra partierna med sina specifika perspektiv.

– Nu ska vi in och påverka med vår problemformulering, som utgår från ett feministiskt och antirasistiskt synsätt, säger Gudrun Schyman.

FI ställer upp i både riksdagsvalet och EU-valet nästa år. Det är inte klart vilket, eller vilka, val Schyman kommer att kandidera i.

Fakta: Schyman och FI

Visa

* Feministiskt initiativ (FI) bildades 2005 av Gudrun Schyman, litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström och genusforskaren Tiina Rosenberg.

* Trots höga opinionssiffror i början fick partiet bara 0,68 procent av rösterna i riksdagsvalet 2006, och 0,40 procent i valet 2010.

* I EU-valet 2009 fick FI 2,2 procent av rösterna.

* Gudrun Schyman avgick som talesperson i mars 2011 men gör nu comeback. Hon fyller 65 år i juni.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer