Foto: TT/Arkiv

SD backar i ny opinionsmätning

Väljarstödet för Sverigedemokraterna minskar något i den senaste mätningen från Sifo. Samtidigt blir moderaterna det största partiet. Ingen av förändringarna är statisktiskt säkerställd.

Sverigedemokraterna går ner i en ny opinionsmätning av Sifo. SD får 16,6 procent, en nedgång med 1,6 procentenheter från januari, i mätningen som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Det är ingen statistiskt säkerställd nedgång, men om man jämför resultatet med decembermätningen blir den det. Och det är första gången på mycket länge som SD haft en signifikant nedgång i en Sifomätning, enligt Toivo Sjörén vid Sifo.

– Man får gå långt tillbaka. 2012 var det en viss försvagning för SD, säger han till Svenska Dagbladet.

Moderaterna blir det största partiet i mätningen med 25,4 procent, en nedgång med 0,2 procentenheter. Socialdemokraterna stiger från 23,2 till 25,2 procent. Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda.

Alliansen får sammanlagt 42 procent medan regeringen och Vänsterpartiet tillsammans får 39,2 procent.

I mätningen genomfördes 1.940 intervjuer under perioden 1 till 11 februari i år.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer