Foto: TT

Jimmie Åkesson: Vi behövs mer än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnar landsdagarna i Lund och noterar att många bedömare nu talar om att SD är meningslösa och inte behövs – att partiet har hamnat i skuggan nu när andra partier tar nya tag.

– Spontant kan man tycka att det är bra, att andra nu gör det som vi har sagt hela tiden. Men det är lite anmärkningsvärt att det som man för bara någon månad eller två sedan använde för att beskylla oss för allsköns konstigheter som rasism och främlingsfientlighet, det är nu helt plötsligt att ta ansvar, säger Åkesson, som håller sitt stora tal under lördagen, efter det att han väntas väljas om till partiledare.

”Är upp till bevis”

– När Anna Kinberg Batra pratar om samhällskollaps, hur långt är hon då beredd att gå för att förhindra den? Det är upp till bevis för Kinberg Batra och Stefan Löfven, säger han.

– Det är nu vi behövs mer än någonsin, som en blåslampa i baken på de andra, säger han.

I en kort intervju med TT efter sitt inledningstal på landsdagarna i Lund säger Åkesson att man är väldigt nöjd med de förslag som regeringen har lagt fram.

Dock är det lite för sent, enligt Åkesson.

”Vi behöver gå ännu längre”

– Det vi behöver är att gå ännu längre, att stänga gränsen för asylinvandring. Det är egentligen den enda åtgärd som jag ser som på riktigt kan minska trycket på Sverige.

Även om andra partier nu för fram förslag så har de inte samma analys som SD, hävdar Åkesson. Ett bevis för det är, menar han, att regeringens förslag är tillfälliga.

– Sedan tror jag att det blir väldigt svårt att vända tillbaka när man väl har gått den här vägen.

Sverigedemokraterna har kongress, eller landsdagar, 27-29 november i Lund.

Det är partiets fjärde omgång landsdagar. Jimmie Åkesson ställer upp för omval och partistyrelsen ska stuvas om.

Nya program, om barn, utrikes- och säkerhetspolitik samt industripolitik ska antas och det kriminalpolitiska programmet revideras.

Stadgarna ska ändras. Bland annat ska den inledande paragrafen, om partiets syfte, strykas och ersättas med ett mycket längre stycke om mål och syfte. Stycket finns i dag som inledning i principprogrammet.

I dag lyder inledningsparagrafen: ”Sverigedemokraternas syfte är att värna det svenska folkets och den svenska nationens bestånd”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet